Příchozí z Ukrajiny se nemusí do systému veřejného zdravotního pojištění registrovat jen u VZP ČR. Foto: Pixabay

Příchozí z Ukrajiny se mohou registrovat u všech zdravotních pojišťoven

Příchozí z Ukrajiny v případě, že obdrží vízum za účelem strpění pobytu, se mohou do systému veřejného zdravotního pojištění registrovat u kterékoli ze sedmi českých zdravotních pojišťoven, nikoli pouze u Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR. Zdravotnickému deníku to potvrdili tiskoví mluvčí pojišťoven sdružených ve Svazu zdravotních pojišťoven, informaci na svém webu upravilo již i ministerstvo zdravotnictví.

Ministerstvo zdravotnictví původně pracovalo s tím, že lidé, kteří prchají z Ukrajiny před válečným konfliktem s Ruskem, obdrží u nás vízum za účelem strpění, a stanou se tak účastníky systému veřejného zdravotního pojištění, se mají automaticky zaregistrovat u Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR (VZP).

Prakticky ihned po té se však rezortu ozvaly i další zdravotní pojišťovny sdružené ve Svazu zdravotních pojišťoven. Podle nich nebyl důvod pro to, aby se tyto osoby nemohly registrovat u jiné zdravotní pojišťovny. A ministerstvo jim dalo za pravdu.

Od včerejšího dne se tak příchozí z Ukrajiny mohou registrovat u kterékoli ze sedmi českých zdravotních pojišťoven, jak Zdravotnickému deníku potvrdili například tisková mluvčí druhého největšího českého plátce Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra ČR Jana Schillerová nebo Petr Kvapil ze Zdravotní pojišťovny Škoda. „Je to tak, tito lidé se mohou obrátit i na naši pojišťovnu,“ uvedli shodně.

Stejnou informaci uvádí na svém webu i Oborová zdravotní pojišťovna a Základní informace pro občany Ukrajiny takto aktualizovalo i ministerstvo zdravotnictví.

-sed-