Bezplatnou zdravotní péči lidem prchajícím před válkou na Ukrajině nabídla řada českých lékařů i nemocnic. Foto: Velvyslanectví Ukrajiny v Praze

Většina uprchíků by měla mít péči hrazenou ze systému veřejného zdravotního pojištění, stanou se z nich státní pojištěnci

Válka na Ukrajině přivede do České republiky uprchlíky – prozatím se počítá, že půjde o tisíce, pokud se však konflikt potáhne, bude se dost možná jednat o mnoho desítek tisíc lidí. Ti budou nepochybně potřebovat zdravotní péči, což ještě mohou podtrhnout traumatické zážitky z jejich domoviny (podporu v tomto směru už nabídl například Národní ústav duševního zdraví). Česko přitom počítá s tím, že bude uprchlíkům udělovat vízum za účelem strpění, po jehož získání se uprchlíci zařadí mezi tzv. státní pojištěnce a budou mít nárok na plnohodnotné čerpání péče ze systému veřejného zdravotního pojištění. VZP, pod níž tito pojištěnci spadnou, ovšem apeluje na zjednodušení celého procesu. Ti, kdo vízum ještě nemají, totiž mohou čerpat neodkladnou péči ve fakultních nemocnicích, nebo si musí péči zaplatit sami. Přibývá ovšem dalších nemocnic i ambulancí, které oznamují, že uprchlíkům, kteří ještě nemají pojištění sjednané, poskytnou péči zdarma.

„Počítáme s tím, že drtivá většina uprchlíků bude pojištěna v systému veřejného zdravotního pojištění, a to díky tomu, že jim bude udělen pobytový status tzv. strpění. Z tohoto titulu budou pojištění v systému v.z.p. a pojistné za ně bude odvádět stát,“ přiblížil ZD mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Ministerstvo zdravotnictví přitom na svém webu doporučuje občanům Ukrajiny pobývat nyní na území ČR na základě víza. K jeho získání by měli kontaktovat pracoviště OAMP ministerstva vnitra, kde dostanou vízum za účelem strpění. S potvrzením víza z OAMP MV pak musí během pěti dní dojít na kteroukoliv pobočku VZP, kde jim bude vystaveno potvrzení dočasně nahrazující Evropský průkaz zdravotního pojištění. Jakmile ho mají, stávají se účastníky systému veřejného zdravotního pojištění s přístupem ke zdravotní péči v plném rozsahu s tím, že pojistné odvádí český stát.

„VZP ČR v současné době intenzivně jedná o dalším možném zjednodušení postupu přihlášení k veřejnému zdravotnímu pojištění osob přijíždějících z Ukrajiny,“ uvedla včera v tiskové zprávě mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Bezplatnou péči nabízí středočeské nemocnice i řada lékařů primární péče

Ukrajinci, kteří k nám dorazí, také mohou v Česku pobývat až 90 dní jako turisté. V takovém případě si nemusí sjednávat vízum, ale po dobu turistického pobytu musí mít komerční cestovní pojištění. Lidé z Ukrajiny, kteří nemají žádné zdravotní pojištění a péči si nemohou zaplatit sami, pak v případě potřeby neodkladné péče mohou navštívit některou z fakultních nemocnic. Zároveň se ale množí oznámení o tom, že je řada poskytovatelů ochotna poskytnout uprchlíkům, kteří ještě nemají pojištění vyřízené, akutní péči zdarma.

„Bezprostředně poté, co ráno radní schválili bezplatné cestování Ukrajinců na území kraje, bylo rozhodnuto také o bezplatné neodkladné a akutní lékařské péči v nemocnicích založených Středočeským krajem,“ napsal na svém webu Středočeský kraj.

Pomoci se rozhodl také holding AKESO. „Ve spolupráci s fungujícími koordinačními místy v ČR darujeme léky a zdravotnický materiál, který bude odeslán na Ukrajinu. Dále nabízíme ubytování uprchlíkům z Ukrajiny. Vyhradili jsme pro ně několik našich plně vybavených zaměstnaneckých bytů, které jsme postavili pro naše nové i stávající zaměstnance v bezprostřední blízkosti Nemocnice Hořovice. Zároveň jsme přistoupili k bezplatnému poskytování zdravotní péče ze spektra péče našich zdravotnických zařízení, a to všem občanům Ukrajiny, kteří momentálně opouštějí svou rodnou zemi,“ uvedl holding na Facebooku.

Praktici, zubaři a kardiologové zároveň včera vyzvali své kolegy, aby bezplatně ošetřili ty, kdo utíkají před válkou na Ukrajině a potřebují zdravotní péči. K tomu navíc vyčleňují i finanční pomoc.

„Umíme nabídnout bezplatné ošetření, neumíme ale zajistit ostatní následné věci. Toto nyní řešíme s ministerstvem zdravotnictví. Naše odborná společnost uvolní na pomoc ukrajinským uprchlíkům prostředky až do výše jednoho milionu korun,“ poukázal v tiskové zprávě předseda Všeobecného lékařství ČLS JEP Svatopluk Býma. Seznam praktických lékařů, kteří se k pomoci přihlásili, je k nalezení na webu http://lekariproukrajinu.cz.

Pomoc nabízejí i dětští praktici. „Očekáváme příliv uprchlíků, mezi nimiž budou zejména ženy a děti. Přemýšleli jsme, jak můžeme pomoci, a rozhodli se, že v první řadě tím, co umíme, tj. bezplatným poskytnutím lékařské péče. Vyzvali jsme naše členy, aby poskytli akutní ošetření nemocných dětí, úhradu léků a vyšetření, povinné očkování především kojenců a celkové prohlídky. Mnozí z nás ještě nezapomněli na hodiny ruštiny a měli bychom tak rozumět ukrajinsky mluvícím osobám, případně můžeme požádat o doprovod a tlumočení některým zde žijícím Ukrajincem,“ říká předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová.

Dětští praktici zároveň plánují jednání s ministerstvem zdravotnictví a pojišťovnami o tom, jak hradit dětem z Ukrajiny specializovanější péči. „Napsali jsme ministrovi zdravotnictví o instrukce, jak postupovat, když bude dítě potřebovat laboratorní vyšetření nebo další specializovanou péči, která už není v naší gesci. Stejně tak u případů, kdy musíme vydat eRecept na léky, které nemáme k dispozici,“ doplňuje Ilona Hülleová.

Bezplatnou péči lidem z Ukrajiny včera nabídl také největší poskytovatel ambulantní lékařské péče v Česku EUC. „V souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině nabízí EUC do odvolání bezplatnou základní zdravotní péči ukrajinským občanům bez českého zdravotního pojištění. Stačí přijít na recepci našich klinik ve městech České Budějovice, Hradec Králové, Kladno, Liberec, Ostrava, Plzeň, Praha (Kartouzská, Opatovská, Šustova), Přelouč, Ústí nad Labem, Zlín. Můžeme poskytnout vyšetření praktickým lékařem nebo pediatrem, případně vyšetření ambulantními specialisty a následnou vyžádanou péči (laboratorní vyšetření, radiodiagnostika, aj.) i základní léky indikované na základě lékařského ošetření,“ napsalo EUC na Facebooku.

PVZP má infolinku v ukrajinštině

Pozadu nezůstávají ani zubaři. „Česká stomatologická komora vyzvala své členy, aby zdarma poskytovali potřebné neodkladné ošetření uprchlíkům z Ukrajiny, kteří si zatím nemohli zajistit zdravotní či komerční pojištění. Těm zubním lékařům, pro které by bezplatné ošetření uprchlíků nebylo ekonomicky únosné, je komora připravena náklady kompenzovat ze svého sociálního fondu. Systém umožňuje léčbu ve všech ordinacích, nikoliv jen ve vybraných centrech. Komora současně pracuje i na informacích v ukrajinštině pro přicházející zdravotnické pracovníky, aby věděli, jak se mohou zapojit v České republice,“ uvádí prezident ČSK Roman Šmucler.

Kardiologové už na konto SOS Ukrajina (Člověk v tísni) poslali za odbornou společnost 150 tisíc korun a vyzvali své členy k pomoci ukrajinským uprchlíkům, kteří budou jejich péči potřebovat. „Česká kardiologická společnost vyjadřuje svoji podporu kolegům a kolegyním z Ukrajiny a poskytne jim maximální podporu v rámci možností, které nám aktivity naší společnosti dovolují. Vyzýváme naše kolegy, aby v případě potřeby poskytovali pomoc i obětem války v jejich praxích,“ vzkázal předseda České kardiologické společnosti profesor Aleš Linhart.

Z druhé strany pak nabízí pomoc Pojišťovna VZP (PVZP), dceřinná společnost VZP, která poskytuje komerční zdravotní pojištění. „V několika posledních dnech se kvůli zuřící válce na Ukrajině na PVZP obrací obrovské množství uprchlíků z Ukrajiny a jejich rodinných příslušníků s dotazy ohledně zdravotní péče a pojištění. PZVP je připravena pomoci všemi prostředky, které má k dispozici. Jedná se zejména o informační servis a možnost obratem zajistit ubytovací kapacity přímo v centru Prahy,“ poukazuje PVZP s tím, že se uprchlíci z Ukrajiny se mohou obracet na infolinku PVZP v ukrajinštině, kde jim speciálně vyškolený personál poskytne informace ohledně toho, co je třeba učinit pro získání bezplatného veřejného zdravotního pojištění. Lidé mohou buď psát na mail [email protected], nebo volat na číslo 00420 233 006 311.

-mk-