Ministerstvo zdravotnictví již dříve varovalo před tím, aby léčiva, zejména léky na recept, posílali jednotlivci na Ukrajinu prostřednictvím humanitárních sbírek. Léky mají distribuční kanály, kterými se od výrobců do lékáren či nemocnic přepravují, a musí mít zajištěno i určité skladování. Foto: Pixabay

Příští týden vyjedou z Česka další kamiony s léky pro Ukrajinu

Příští týden vyjedou z ČR další kamiony s léky pro okupovanou Ukrajinu. Novinářům to dnes před jednáním vlády řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Prvních půl milionu balení, většinou léků na recept, v hodnotě zhruba deset milionů korun, odjelo z Prahy tento týden. Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) dnes také informovala, že její zdravotníci z gynekologicko-porodnické kliniky dohodli darování 2000 balení léku, který se používá jako prevence a léčba poporodního krvácení.

V první dodávce byla zejména antibiotika, silné léky na bolest a léčiva, která se používají při anestezii a operacích. Válek ujistil, že tím nijak nebude ovlivněna dostupnost těchto léků v Česku, protože je dodávají přímo výrobci a distributoři nad rámec dodávek do ČR. „Jsou ve velkých objemech tak, jak Ukrajina potřebuje a v té struktuře, kterou chce,“ dodal.

Prostřednictvím nadačního fondu Českého červeného kříže budou na Ukrajinu dodány léky určené pro ukrajinské rodičky. „Jedná se o moderní a vysoce bezpečný lék pro prevenci a léčbu krvácení žen po porodu. Tento lék je unikátní, nevyžaduje totiž uchování v chladu, a tak je možné jej použít i v polních podmínkách,“ informoval ČTK vedoucí lékař perinatologického centra Gynekologicko-porodnické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a VFN v Praze Antonín Pařízek. Léky předají ve čtvrtek odpoledne za účasti ukrajinského velvyslance.

Ministerstvo zdravotnictví již dříve varovalo před tím, aby léčiva, zejména léky na recept, posílali jednotlivci na Ukrajinu prostřednictvím humanitárních sbírek. Léky mají distribuční kanály, kterými se od výrobců do lékáren či nemocnic přepravují, a musí mít zajištěno i určité skladování. Pokud lidé nakupují velká množství léků pro sbírky v lékárnách, mohou být lokálně nedostupné.

-čtk-