Podle skupiny poslanců by například dárci krevní plazmy měli mít stejně jako dárci orgánů nárok na úhradu nákladů, které jim kvůli odběru vznikly. Foto: Pixabay

Skupina poslanců opět navrhla, aby dárci tkání a buněk měli plný výdělek

Skupina poslanců opět navrhla, aby také dárci tkání a buněk dostali svůj plný výdělek, pokud se po odběru dostanou do pracovní neschopnosti. Stejně jako dárci orgánů by navíc měli nárok na úhradu nákladů, které jim kvůli odběru vznikly. Dopady na státní rozpočet předkladatelé odhadli na desetitisíce, nejvýše na statisíce korun ročně.

Stejnou novelu transplantačního zákona prosazovala část poslanců už v minulém volebním období. Dolní komora ji ale do voleb nestihla projednat.

Předkladatelé poukazují na to, že tkáně a buňky včetně krvetvorných buněk získaných z kostní dřeně se v podstatě nedají jinak získat. „Je tedy namístě podpořit ochotu dárců tkání a buněk shodně, jako je tomu nyní v případě dárců orgánů,“ napsali ve zdůvodnění.

Dárci tkání a buněk by od státu dostali rozdíl mezi ušlým výdělkem a obdrženou náhradou mzdy a nemocenskou. „Případů újmy na zdraví vzniklé dárcům tkání a buněk jsou ročně jednotky a mnohdy se jedná o relativně malou újmu,“ uvedli autoři novely.

Podepsali ji zejména poslanci za opoziční hnutí ANO v čele s Věrou Adámkovou, dále Karla Maříková a Jaroslav Foldyna (oba SPD), a také ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a lidovec Tom Philipp, který vede správní radu Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Poslaneckou předlohu nejprve posoudí vláda. Rozhodnou o ní zákonodárci.

-čtk-