V kauze údajných manipulací s nemocničními zakázkami uzavřel státní zástupce dohody o vině a trestu se čtyřmi lidmi a jednou právnickou osobou. Foto: Maxpixel

V kauze nemocničních zakázek projedná soud v dubnu tři dohody o vině a trestu

V kauze údajných manipulací s nemocničními zakázkami uzavřel státní zástupce dohody o vině a trestu se čtyřmi lidmi a jednou právnickou osobou. ČTK to sdělil Zdeněk Matula z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Server Seznam Zprávy v prosinci informoval, že soud již schválil dohodu o vině a trestu pro podnikatele Tomáše Horáčka. Čtyři dohody tak musí ještě projednat soud, u tří nařídil Obvodní soud pro Prahu 1 jednání na konec dubna.

Horáček v dohodě, kterou schválil Obvodní soud pro Prahu 5, podle serveru přijal půlroční trest, sedmiletý zákaz působení v obchodních společnostech a peněžitý trest pět milionů korun. Souhlasil také, že uhradí škodu zhruba 600.000 korun. Obvodní soud pro Prahu 1 bude další tři dohody projednávat 21. dubna. Jednání ohledně poslední dohody o vině a trestu zatím nařízeno nebylo.

Severočeský podnikatel Horáček spolu s dalšími lidmi podle dřívějších informací policie ovlivňoval přidělování zakázek v nemocnicích, za což údajně žádal úplatky. Vedle Horáčka je v kauze podle posledních informací stíhána také bývalá ředitelka Nemocnice na Bulovce Andrea Vrbovská, někdejší ředitel nemocnice František Novák nebo bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr. Policisté v kauze prověřovali například veřejné zakázky na ostrahu objektů, dodávku hygienických potřeb nebo pořízení osobních aut.

Celkem bylo v kauze manipulace nemocničních zakázek postupně obviněno přes 20 lidí a osm právnických osob. Horáčka začali policisté stíhat v červnu 2018, ve vazbě byl přes půl roku, do výkonu trestu tedy už nastoupit nemusí.

Dohodu o vině a trestu sjednává státní zástupce s obviněným, který musí mimo jiné prohlásit, že spáchal skutek, pro který je stíhán, pokud na základě dosud opatřených důkazů a dalších výsledků přípravného řízení nejsou důvodné pochybnosti o pravdivosti jeho prohlášení. Dokazování se v tomto případě neprovádí. Pokud dojde ke sjednání dohody, předloží žalobce soudu návrh na její schválení.

Soud dohodu schválit nemusí, pokud je nesprávná nebo nepřiměřená. Od roku 2020 lze dohodu nově uzavřít u všech trestných činů, včetně zvlášť závažných zločinů.

-čtk-