Ilustrační foto: Pixabay

Vakcinolog Chlíbek: Povinná dětská očkování má asi polovina uprchlíků z Ukrajiny

Povinná dětská očkování má podle odhadů asi polovina uprchlíků z Ukrajiny, očkováno proti covidu-19 je pak méně než 30 procent běženců. ČTK to sdělil Roman Chlíbek, předseda České vakcinologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČSL JEP). Vychází ze zkušenosti z některých regionů, například z Libereckého kraje.

Na twitteru napsal, že odborná společnost proto připravuje aktualizaci doporučení k vakcinaci urpchlíků, které vydala na začátku března.

Děti z Ukrajiny dostávají podobná povinná očkování jako české děti, navíc jsou očkovaní i proti tuberkulóze (TBC). Obecně je proočkovanost povinnými vakcínami na Ukrajině asi 80 procent, tedy zhruba o deset procent nižší než v ČR.

„Připravujeme aktualizaci doporučení k očkování ukrajinských osob u nás, ve spolupráci s praktiky pro děti a také epidemiology. Nestandardní schémata pro nestandardní dobu,“ uvedl Chlíbek.

doporučení ze začátku března, kterým se řídí i ministerstvo zdravotnictví, vakcinologové doporučují přeočkovat všechny děti i dospělé, kteří nemohou doložit absolvování povinným očkováním, například originálem, kopií nebo fotografií očkovacího průkazu. Vyžadované je očkování všech dětí pro přijetí do státních školek.

České i ukrajinské děti se povinně očkují proti záškrtu, tetanu, černému kašli, poliomyelitidě a nákazám způsobených Haemophilus influenzae typ b, proti virové hepatitidě typu B, proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím MMR. Některé vakcíny jsou na Ukrajině jiné než v ČR, ale dají se tuzemskými nahradit.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) dnes po jednání s eurokomisařkou pro zdravotnictví Stellou Kyriakidesovou řekl, že s EU jedná o dodávkách asi 30.000 dávek těchto vakcín.

Častější je zejména tuberkulóza

Výskyt některých nemocí, proti kterým se povinně očkuje, je na Ukrajině vyšší než v Česku. Asi patnáctkrát častější je tuberkulóza, více se vyskytují i spalničky nebo HIV. U těchto nemocí tvořily i před začátkem uprchlické krize importy z Ukrajiny i značnou část českých případů.

Proti tuberkulóze se v ČR očkovat přestalo v roce 2010. Kromě malého šíření nemoci byly důvodem i poměrně závazné nežádoucí účinky očkování. Podle člena výboru České vakcinologické společnosti ČSL JEP a dětského lékaře Daniela Dražana ale není důvod neočkované české děti preventivně proti TBC doočkovat.

„Tuberkulóza není snadno přenosná infekce. K nákaze je potřeba dlouhodobý kontakt s osobou, která má neléčenou aktivní formu plicní tuberkulózy. Nechytnete ji v autobuse ani v obchodě,“ napsal na facebooku. Za extrémně nepravděpodobnou považuje i nákazu ve škole či školce, byť není úplně vyloučená.

Očkovat by se podle něj měly zejména ukrajinské děti mladší jednoho roku, které vakcínu dosud nedostaly. „Je velmi účinná v prevenci těžkých forem infekce u kojenců, její účinnost u starších dětí a dospělých je velmi sporná. (…) Pro nikoho jiného to nemá smysl, tak ji prosím pro své děti nechtějte,“ dodal Dražan.

U extrémně nakažlivých spalniček nebo nebezpečné dětské obrny je v Česku očkování povinné, proto jsou očkované děti před nákazou ochráněny. „Počet případů spalniček i na Ukrajině je nyní minimální. Děti z Ukrajiny, které očkované nejsou se zde doočkují,“ vysvětlil. Podobně se jim podle něj případně doplní také očkování proti dětské obrně.

-čtk-