Ministr Vlastimil Válek předloží valorizaci plateb za státní pojištěnce spolu s návrhem na její snížení ve stejné novele zákona. Foto: Radek Čepelák

Válek zadal úkol náměstkyni, aby pojišťovny snížily úhrady za léky

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) hledá úspory. Nelíbí se mu výše úhrad za léky, které platí zdravotní pojišťovny nemocnicím. „Proto jsem požádal – já nemohu nic jiného udělat – cestou náměstkyně Rögnerové pojišťovny, aby okamžitě zvážily práci na tom, že se sníží maximální úhrady, což by mělo přinést pojišťovnám zase úspory,“ uvedl ve čtvrtek ministr v Poslanecké sněmovně při reakci na interpelaci opozičního poslance Kamala Farhana (ANO). Farhan se obává, že se po snížení plateb za státní pojištěnce, které se chystá prosadit zákonem vláda, zdravotní pojišťovny ocitnou „na nule“, nebudou mít z čeho brát, a to může vést ke zpožďování plateb poskytovatelům i ohrožení poskytování zdravotní péče.  Ministr Válek ale ujišťuje, že kromě tlaku na snižování úhrad připravuje i systémové řešení. „Součástí zákona, který sníží úhrady za státní pojištěnce, bude také nastavení parametrů valorizace na další roky, včetně příštího roku,“ uvedl ministr.

Kamal Farhan ve Sněmovně upozornil na to, co píše ministerstvo v důvodové zprávě k novelizaci zákona  592/1992, o pojistném na veřejné zdravotní pojištění:  „Dojde k úspoře zdrojů státního rozpočtu ve výši čtrnácti miliard. O stejnou částku se sníží příjmy systému veřejného pojištění, což by bez dalšího znamenalo úplné vyčerpání základního fondu zdravotního pojištění v letošním roce.“ Poslanec chtěl od ministrů financí i zdravotnictví vědět, kdy předloží návrh valorizačního mechanismu plateb za státní pojištěnce. A byl následně oběma šéfy rezortů ve Sněmovně ujištěn, že to bude „v řádu týdnů“.  Kamal Farhan se také dotazoval na vývoj deficitu zdravotního pojištění.

 „V letošním roce by nemělo dojít k deficitu,“ reagoval ministr Válek s tím, že mezi jednotlivými pojišťovnami existují rozdíly. Podle něj nelze „úplně porovnávat“ Všeobecnou zdravotní pojišťovnu ČR a některé oborové pojišťovny, protože rezervy se liší pojišťovna od pojišťovny.

Právě v souvislosti s deficitem ministr představil svůj záměr snížit maximální úhrady za léky v nemocnicích. Je to podle něj opatření, které bylo připravováno již dříve, i v souvislostí s novelizací zákona 48/1997 o veřejném zdravotním pojištění, ale které se nestihlo uvést do života kvůli pandemii.

Ministr vysvětlil, kde vidí prostor pro snížení úhrad: nemocnice nakoupí lék za zdravotnický prostředek za nižší částku, než jakou hradí pojišťovna. Vzniká vratka od dodavatele, tedy částka, která je rozdílem mezi maximální úhradou od pojišťovny a tím, co skutečně dodavatel konkrétní nemocnici účtuje. „Velmi zjednodušeně – ta nemocnice, která měla lepší vyjednávací pozici, nakupovala léky levněji než nemocnice, která měla vyjednávací pozici horší. Pojišťovna všem měla teoreticky hradit maximální úhradu, takže nemocnice, která měla lepší vyjednávací pozici, měla mít větší zpětný zisk a měla ho formou vratky,“ vysvětlil ve Sněmovně ministr.

Podle něj tento rozdíl znamená pro velkou nemocnici, a to nejenom fakultní, plus zhruba 50 milionů měsíčně do rozpočtu, což je za rok zhruba půl miliardy. „Já bych rád, aby peníze do systému zdravotního pojištění nešly formou vratek a nebyly odvislé od toho, jak je schopný obchodní náměstek vyjednat úhradu, ale aby tam šly pouze ze zdravotního pojištění,“ zdůraznil Vlastimil Válek.

-cik-