Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech. Foto: VitVit via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech nabízí místo pro pacienty z Ukrajiny, psychiatrickou a psychologickou pomoc nabízí i NÚDZ

Dětská psychiatrická nemocnice (DPN) v Opařanech na Táborsku poskytne případně potřebné místo pro pacienty z Ukrajiny. Zařízení má pro tyto účely připravené oddělení. DPN nabízí hospitalizace pro ukrajinské dětské pacienty, které mohou doprovázet i jejich zdravotníci a také rodiče. ČTK to řekla řekla mluvčí nemocnice Jana Sosna Voňavková. Také Národní ústav duševního zdraví sídlící v Klecanech u Prahy nabízí podle svého mluvčího Jana Červenky psychiatrickou a psychologickou pomoc lidem z válkou postižené Ukrajiny a také jejich rodinám v ČR.

„Považuji za svou povinnost pomoci kolegům z našeho oboru, kteří v této pro ukrajinský národ nesmírně těžké době pečují o své pacienty. Pokud by nastala situace, kdy by bylo potřeba evakuovat některá pedopsychiatrická oddělení či jednotlivé pacienty z oblasti zasažené válkou, nabídl jsem jim volná oddělení v naší nemocnici, včetně přijetí doprovázejícího ošetřujícího personálu,“ uvedl ředitel Dětské psychiatrické nemocnice v Opařanech Michal Goetz.

Oddělení jsou podle něj plně vybavena. Personálu a rodičům doprovázejícím děti může nemocnice poskytnout pokoje v ubytovně při nemocnici. „V DPN Opařany by našli klidné a bezpečné zázemí tolik nutné pro zmírnění prožitého stresu a utrpení. Informoval jsem o tom ministerstvo zdravotnictví. Děkujeme mu, že nás v našem rozhodnutí podporuje,“ uvedl Goetz.

Nemocnice má 60 lůžek. Přibližně 50 procent hospitalizovaných pacientů ve věku od tří do 18 let je z Jihočeského kraje. Za rok zařízení léčí na lůžkách a v ambulancích kolem tisícovky dětí z celé republiky.

Také Národní ústav duševního zdraví je připravený poskytnout psychoterapeutickou a psychiatrickou pomoc uprchlíkům přednostně a bez předchozího doporučení. Nabízí také možnost stáže ukrajinským výzkumným pracovníkům a pomoc s jejich ubytováním v České republice.

„Podporujeme snahy o rychlé ukončení válečného konfliktu všemi mírovými prostředky. Vážíme si spolupráce na společných výzkumných projektech s ukrajinskými kolegy a věříme, že budou moci brzy opět pracovat v klidu a bezpečí. Totéž přejeme všem obyvatelům Ukrajiny,“ uvedl NÚDZ ve vyjádření zaslaném ČTK.

-čtk-