Ilustrační foto: Pixabay

Končí smlouvy na provoz Chytré karantény, ministerstvo vypíše zakázky

Ministerstvo zdravotnictví bude podle náměstka ministra pro IT Milana Blahy shánět nové dodavatele pro Chytrou karanténu (CHK) tak, aby bylo připraveno na případnou další vlnu epidemie koronaviru na podzim. Na odborné konferenci Digitalizace zdravotnictví v Senátu dnes řekl, že končí stávající smlouvy uzavřené za nouzového stavu a resort proto vypíše veřejné zakázky.

Projekt CHK slouží zejména pro informační propojení hygienických stanic, nemocnic, ordinací lékařů, odběrových míst a laboratoří, aby měl stát dostupná data o šíření epidemie. Jeho součástí jsou také mobilní aplikace eRouška a Tečka nebo call centra pro trasování či infolinka.

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) stálo vybudování celého systému CHK od jara 2020 zhruba miliardu korun. Na jeho vytvoření se podílela armáda a Národní agentura pro komunikační a informační technologie (NAKIT).

„Musíme v první fázi systémy převzít a naučit se je provozovat sami,“ uvedl Blaha. Připustil ale, že nahradit z velké části nynější kapacity není úplně snadné. Jím řízená sekce ministerstva pro to musí získat další finanční zdroje a zaměstnat nové odborníky. „Musíme být schopni na podzim naskočit minimálně v té podobě, v jaké jsme v tuhle chvíli,“ dodal.

Pro letošní rok bylo na provoz Chytré karantény vyhrazeno vládou 400 milionů korun. Desítky milionů měsíčně stály v době intenzivního trasování kontaktů nakažených externí call centra, která dodávala i stovky pracovníku denně. Od 19. února nejsou lidé posílaní po rizikovém kontaktu s nakaženým nebo členové jeho domácnosti do karantény, trasování tak prakticky skončilo.

Podle schváleného rozpočtu ministerstva letos končí 158 dočasných pracovních míst, která pro provoz CHK na ministerstvu vznikla, a vznikne 24 nových. Na krajských hygienických stanicích 134 nových míst zřízených v souvislosti s epidemií zůstává.

-čtk-