Krajský soud v Hradci Králové potrestal bývalého vedoucího odboru investic Královéhradeckého kraje Emila Kmoníčka a bývalého hejtmanova poradce Lubomíra Červinského za manipulace dvou miliardových tendrů na přestavbu krajské nemocnice Náchod. Foto: Wikipedie/Kozuch

Krajský soud dal za manipulace tendrů na nemocnici Náchod pětileté tresty vězení

Krajský soud v Hradci Králové dnes potrestal bývalého vedoucího odboru investic Královéhradeckého kraje Emila Kmoníčka a bývalého hejtmanova poradce Lubomíra Červinského za manipulace dvou miliardových tendrů na přestavbu krajské nemocnice Náchod pětiletými tresty vězení. Oba vinu odmítli. Hradecký soud se kauzou zabýval podruhé, trest zpřísnil Červinskému, kterého minule osvobodil. Rozsudek není pravomocný.

Každý z obžalovaných dostal také peněžitý trest 100.000 korun. Kmoníček navíc zákaz činnosti na dobu pěti let. Obžalovaní i státní zástupce si nechali lhůtu na odvolání.

„Pokud se jedná o výrok o vině a o trestech, tak odpovídá návrhu státního zástupce i závažnosti trestné činnosti jako takové. První rozhodnutí tohoto soudu neodpovídalo původní obžalobě, proto bylo podáno odvolání,“ řekl dnes ČTK státní zástupce Jiří Viesner.

Kmoníček a Červinský se u soudu zodpovídali z trestných činů sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a z pokusu o zneužití pravomoci úřední osoby. Trestné činy nebyly dokonány. Obžalovaným hrozí až 12 let vězení.

Machinace se týkají tehdejšího druhého a třetího tendru na přestavbu krajské Oblastní nemocnice Náchod, které kraj neúspěšně organizoval v letech 2015 až 2016. Ani jeden z tendrů, první měl hodnotu 1,19 miliardy korun bez DPH a druhý 1,3 miliardy korun bez DPH, kraj nedotáhl do konce. Podle spisu oba obžalovaní činili kroky, aby zakázku získala stavební firma Metrostav.

Kdyby Metrostav zakázky dostal, tak v prvním případě by jím vedené sdružení se společností VCES získalo podle obžaloby neoprávněný zisk 27 milionů korun. U druhého tendru by Metrostav měl neoprávněný zisk 13 milionů korun.

Kmoníček byl podle spisu v e-mailovém kontaktu se dvěma manažery Metrostavu, jimž poskytoval před vypsáním tendru zadávací dokumentaci a umožňoval jim vznášet k ní připomínky. Červinský podle obžaloby vše řídil a kvalifikační požadavky na uchazeče koncipoval tak, aby Metrostav měl výhodu v soutěži.

„Řídící role patřila panu Červinskému. Vyplývá to ze součinnosti obžalovaných. Vycházeli jsme například z odposlechů,“ řekl předseda senátu Miroslav Mjartan.

Krajský soud v Hradci Králové se kauzou zabýval podruhé. V červenci 2020 soud potrestal Kmoníčka pětiletým trestem vězení a Červinského osvobodil. Případ vrátil k novému projednání odvolací Vrchní soud v Praze, který loni v září rozhodnutí hradeckého soudu zrušil. Vrchní soud v odůvodnění uvedl, že krajský soud nedodal přesvědčivé odpovědi na všechny otázky, například měl lépe vyhodnotit, jaké kompetence měli oba obžalovaní a jaké byly vztahy mezi všemi aktéry případu.

Součástí vyšetřování byl i zásah detektivů v září 2016 na hejtmanství a například i doma u tehdejšího hejtmana Lubomíra France (ČSSD). Zásah přišel den před otevřením obálek s nabídkami pro třetí tendr a dva týdny před krajskými volbami. Kraj v kauze vystupuje jako poškozený a žádá náhradu škody ve výši 898.000 korun za náklady, které měl se zrušenými tendry.

Stavební firmu se podařilo kraji vybrat až ve čtvrté soutěži. Stalo se jí konsorcium firem Geosan Group a BAK stavební společnost. První etapa modernizace náchodské nemocnice, stavba dvou nových pavilonů, začala v dubnu 2018 a skončila v září 2020.

Největší česká stavební společnost Metrostav nefiguruje, byť nepřímo, jen v této kauze. Čelí obžalobě například v případu údajných machinací při modernizaci Hotelu Bohemia Chrudim. Její vinu bude znovu posuzovat královéhradecký krajský soud. Firma figuruje i v případu údajně zmanipulovaných zakázek na opravy Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem.

-čtk-