Fakultní nemocnice v Motole, kde sídlí děkanát 2. LF UK. Foto: Wikimedia/Krokodyl

Motolská nemocnice přijala do péče 21 dětí z Ukrajiny s rakovinou

Pražská Fakultní nemocnice v Motole přijala do péče 21 dětí z Ukrajiny s rakovinou. Šest z nich je v intenzivní léčbě včetně dvou dětí s nádory mozku. Klinika dětské hematologie a onkologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a FN Motol, která je největším pracovištěm specializovaným na dětská onkologická onemocnění v Česku, přijetí dalších chystá, informovala dnes v tiskové zprávě.

„První pacientku z Ukrajiny jsme na naši kliniku přijali 2. března 2022, od té doby jsme převzali do péče 21 dětí ve věku dva až 18 let s onkologickým nebo hematologickým onemocněním. Čtyři děti již v rámci své onkologické léčby podstoupily operační zákrok,“ popsala přednostka kliniky Lucie Šrámková.

Ze šesti dětí v intenzivní léčbě jsou dvě s nádorem mozku, jedno s nádorem ledviny, jedno s nádorem lymfatických ledvin a dvě se sarkomem, tedy s nádory pojivových tkání, jako jsou svaly, chrupavky či vazivo. Devět dětí již má ukončenou léčbu a na klinice lékaři sledují jejich stav. V péči nemocnice jsou také čtyři děti s těžkou hemofilií, závažným krvácivým onemocněním, a dva pacienti krátce po transplantaci kostní dřeně.

Většina rodičů kontaktuje nemocnici prostřednictvím česky mluvících příbuzných či známých, kteří je ubytovávají. Někteří se snažili s nemocnicí spojit ještě před odjezdem z Ukrajiny a péči pro své dítě zajistit.

„Rodiče malých pacientů si naše pracoviště nejčastěji vyhledají na internetu. Předpokládáme, že tento trend bude nepochybně pokračovat i v následujících týdnech. I kdyby konflikt zítra skončil, možnosti léčby na Ukrajině budou ještě nějakou dobu velmi omezené,“ dodala Šrámková.

Objevují se i další případy dětí, které vyžadují nejspecializovanější zdravotní péči. Například pražská Fakultní nemocnice Královské Vinohrady přijala silně popálenou 18měsíční holčičku z Ukrajiny v kritickém stavu. Pro ošetření popálenin na 60 procentech těla musela být použitá i kůže od dárců.

Do Česka přišlo podle odhadů už zhruba 300.000 uprchlíků z Ukrajiny, zhruba polovina z nich jsou děti. Většina podle dřívějších vyjádření lékařů potřebuje běžnou péči kvůli zdravotním potížím souvisejícím s cestou z okupované Ukrajiny, například nachlazení nebo střevní potíže.

Dětští lékaři upozorňují, že v regionech, kde se uprchlíci nejvíc koncentrují, jako je Praha či Brno, bylo už před začátkem uprchlické krize obtížné sehnat pro dítě pediatra. Základní péči pro děti i dospělé tak mají dočasně doplnit i UA pointy, které musely zřídit všechny fakultní nemocnice.

-čtk-