Existuje reálné riziko, že se Německo bude muset zbavit tří milionů dávek očkovací látky proti koronaviru. Flickr/Marco Verch Professional, licence CC BY 2.0

Německo vyhodí miliony vakcín proti koronaviru. Povinné očkování neprošlo, Lauterbach ztrácí podporu

Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach (SPD) prohrál ve Spolkovém sněmu klíčovou bitvu o povinnost očkování proti koronaviru. Zájem o něj u veřejnosti pomalu, ale jistě klesá, což nutně povede k tomu, že se očkovací látka bude v nemalém objemu muset vyhodit. Lauterbachův úřad to zdůvodňuje dostupností vakcíny stále pouze ve vícedávkových obalech, kde látka po jejich otevření vydrží jen pár hodin.

Spolkové ministerstvo zdravotnictví předpokládá, že vakcína proti SARS-CoV-2 bude muset být „v nemálo případech zničena“. S odkazem na sdělení ministerstva to uvedlo několik německých médií včetně deníku Deutsches Ärzteblatt.

Důvodem je upadající zájem o očkování proti koronaviru a skutečnost, že očkovací látka je stále dostupná pouze ve vícedávkových obalech, které zajišťují jen krátkou dobu použitelnosti vakcíny po jejich otevření. Na vyočkování mají zdravotníci jen několik málo hodin.

Zájem o očkování slábne

„Při současné rychlosti očkovací kampaně nelze předpokládat, že na místě bude vždy dostatečný počet očkovaných osob, aby byly vyčerpány všechny dostupné dávky vakcíny ve vícedávkovém obalu. V takovém případě budou vakcíny pravděpodobně v několika případech odmítnuty,“ uvedlo ministerstvo.“

V pondělí 11. dubna se nechalo v celém Německu očkovat jen 20 tisíc lidí. To je skoro o polovinu méně než o dva týdny dříve, před měsícem bylo podáno dokonce přes 50 tisíc vakcín. Většina z nich se pak týká takzvaného boosteru, tedy posilující dávky.

Ačkoli Německo patří k zemím s poměrně vysokou mírou proočkovanosti (obě dávky si nechalo aplikovat přes 76 procent populace), posilující dávku má zatím jen 59 procent Němců. V absolutních číslech to znamená, že na třetí dávku ještě nepřišlo přes 14 milionů obyvatel Spolkové republiky Německo, vyplývá z informací na portálu očkovací statistiky Impfdashboard.de.

Tři miliony dávek na vyhození

Do očkovacích center, lékařských praxí, lékáren či ordinací firemních lékařů bylo celkem dodáno kolem 200 milionů dávek vakcíny proti koronaviru. Z nich k 8. dubnu letošního roku bylo vyočkováno přes 86 procent. Spolková vláda pak disponuje ještě asi 77 miliony dávek, které jsou na skladě. A některým podle deníku Deutsches Ärzteblatt vyprší doba použitelnosti.

Pokud se nepodaří vakcíny aplikovat včas, pak existuje reálné riziko, že Německo se bude muset zbavit několika milionů dávek očkovací látky proti koronaviru. Spolkové ministerstvo zdravotnictví odhaduje, že by se toto číslo mohlo pohybovat kolem tří milionů.

Německá asociace praktických lékařů už se vyslovila, aby Německo darovalo nevyužité vakcíny do třetích zemí, které naopak mohou trpět jejich nedostatkem. „Bohužel v současné době zaznamenáváme velmi malou poptávku po termínech očkování. Proto je zapotřebí udělat vše, aby co nejméně vakcín přišlo vniveč,“ uvedl pro Deutsches Ärzteblatt šéf asociace Ulrich Weigeldt.

Hororový týden pro Lauterbacha

Je nanejvýš pravděpodobné, že přinejmenším do konce června nelze v Německu očekávat, že by se zájem o očkování náhle zvýšil. Mimo jiné proto, že Spolkový sněm 7. dubna zamítl návrh na ustanovení povinnosti očkování proti koronaviru. Neprošel dokonce ani kompromisní návrh, podle kterého by očkování bylo povinné jen pro osoby starší 60 let.

Pro koaliční vládu je to jednoznačně prohra, povinné očkování totiž podporoval nejen kancléř Olaf Scholz, ale i spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach. Ten musí spolknout ještě jednu hořkou pilulku. Jeho počínání v boji proti pandemii totiž velmi záporně začali hodnotit samotní lidé.

Podle průzkumu veřejného mínění, který si nechal vypracovat list Bild am Sonntag je s prací šéfa zdravotnického rezortu nespokojeno 55 procent dospělých Němců. Kladně Lauterbacha hodnotí jen 36 procent dotázaných.

Kromě toho má doznívající pandemie v Německu ještě jeden negativní dopad, který sice není překvapivý, je ale znepokojivý. 60 procent německých nemocnic stále hlásí, že musí odkládat plánované operace. Důvodem už ale není nedostatek lůžkových kapacit, nýbrž nedostatek zdravotnického personálu, zejména zdravotních sester a bratrů. Stavy totiž klesly pod minimální požadovanou hranici a 30 procent nemocnic muselo pacienty převést na jiné kliniky, uvedl deník Deutsches Ärzteblatt.

Petr Musil