Foto: Pixabay

Terapeutická linka začala poskytovat psychickou podporu v ukrajinštině a ruštině

Psychickou podporu v ukrajinštině a ruštině mohou uprchlíci nově získat na terapeutické lince Sluchátko. Psychologové a terapeuti jsou jim k dispozici každý den od 9:00 do 18:00 na čísle 212 812 540. Volající hradí poplatek za telefonní hovor, za terapeutickou pomoc se neplatí. ČTK to sdělili zástupci linky.

Psychoterapeutická linka vznikla za první vlny covidové epidemie na jaře 2020. Pod jménem Anténa ji zřídila Česká asociace pro psychoterapii. Zapojilo se 200 psychoterapeutů. Za 49 dnů vyřídili na 800 hovorů, provolalo se 477 hodin. Experti se pak rozhodli ve službě pokračovat, a to na lince Sluchátko. Ta loni pomohla 354 klientům. Díky podpoře organizací Člověk v tísni a Energii lékařům teď svůj provoz rozšířila i pro uprchlíky.

„Na lince začali pracovat psychologové a terapeuti z Ukrajiny, kteří mají zkušenost s krizovou intervencí,“ uvedl ředitel linky Petr Fabián.

Podle zástupců linky sice příchozí z válečných oblastí získají v Česku rychle materiální pomoc, psychická podpora ale není příliš dostupná. Lidé se přitom musí vyrovnávat s řadou potíží.

„Podle našich zkušeností mají uprchlíci problémy s adaptací v nových podmínkách. Situaci zhoršují minulá psychická traumata a následné krizové stavy. Cítí se velmi často provinile, protože jsou zde v bezpečí, zatímco jejich manželé, příbuzní a přátelé bojují nebo se nacházejí pod palbou,“ popsala provozní vedoucí linky Marie Malinová. Podle zástupců linky mají volající nejčastěji strach o svou rodinu a blízké na Ukrajině. Vedle pocitu viny za své bezpečí je trápí také nespavost, mají obavy z budoucnosti a objevují se i potíže s ukrajinskými spolubydlícími.

Odborná vedoucí ukrajinské linky Svitlana Tavantseva míní, že situace je nejtěžší pro děti, které dosud trpí traumaty po válečných zážitcích z minulých let z východu Ukrajiny, ocitly se v Česku samy, nebo jejichž příbuzní jsou ve špatném psychickém stavu a nemohou jim poskytnout podporu. „Ve většině případů se ale děti zotavují rychleji a lépe než dospělí,“ podotkla Tavantseva.

Provoz v ukrajinštině a ruštině pro dospělé je každý den od 9:00 do 18:00, pro děti pak od pondělí do pátku. K dispozici je zpětné volání. Experti pak kontaktují ty, kteří se nedovolali.

Linka dál funguje i pro české klienty. S odborníky si mohou promluvit v pondělí, ve středu a v pátek od 9:00 do 18:00, v úterý a ve čtvrtek pak do 20:00. Služba je anonymní.

-čtk-