Biotechnologické společnosti mají za sebou období nebývalého vzestupu, ale nyní se karta obrátila. Foto: PxHere

Biotechnologické společnosti na prodej? Farmaceutičtí giganti čekají, až jejich hodnota ještě trochu klesne

Nervozita na akciovém trhu se farmaceutického sektoru dotýká mnohem více, než by se mohlo zdát. Zatímco velcí výrobci léků hlásí skvělé výsledky za první letošní kvartál, jejich menší, vesměs biotechnologičtí konkurenti, začínají řešit svou budoucnost. Jako jedna z variant se jeví odkoupení některým z farmaceutických gigantů. Ti ale vyčkávají, až se tržní hodnota menších firem propadne ještě více než doposud, jak uvádí portál Fiercebiotech.com

Biotechnologické společnosti mají za sebou období nebývalého vzestupu, za který vděčí propuknutí koronavirové pandemie. Jejich akcie, měřeno pomocí burzovního Nasdaq Biotechnology Index, v době od března 2020 do konce srpna 2021 zhodnotily téměř o 75 procent. Jenže loni na podzim se karta začala obracet a akcie biotechnologických společností prakticky nepřetržitě klesají.

Nasdaq Biotechnology Index je v současné době jen mírně nad úrovní, kde se nacházel krátce po přesunutí epicentra koronavirové pandemie do Evropy na jaře roku 2020. Od září 2021 už ztratil dvě třetiny své hodnoty, a tak se biotechnologické společnosti stávají lákavým soustem pro farmaceutické giganty, kteří naopak dokázali v uplynulých dvou letech nahromadit obrovské množství volných finančních prostředků a nijak nezastírají svůj akviziční apetit.

Podmínky pro úpis akcií jsou nyní horší

Pokles tržní hodnoty biotechnologických firem se ale nevyhýbá ani těm, které se proslavily díky brzkému představení vakcín proti koronaviru, jež navíc byly postaveny na nové mRNA technologii. A tak můžeme být svědky propadu ceny akcií americké společnosti Moderna, stejně jako německé firmy BioNTech, která se na vzniku vůbec první protikoronavirové vakcíně podílela s americkým gigantem Pfizer. Jen pro představu, akcie Moderny ztratily od začátku roku téměř 43 procent, BioNTech pak odepsal přes 41 procent.

Podle odborného portálu Fiercebiotech.com se takový vývoj zamlouvá právě velkým farmaceutickým hráčům, byť jejich šéfové otevřeně nechtějí přiznat, že pokles tržní hodnoty biotechnologických firem berou významně v potaz.

Například výkonný ředitel společnosti Roche Severin Schwan aktuální pokles tržní hodnoty biotechnologických firem chápe pouze jako návrat zpět na úrovně z předpandemického období. „Už tehdy jsem se obával vysokých valuací, takže i když došlo ke korekci, stále si myslím, že při jakékoli činnosti v oblasti fúzí nebo akvizic musíme být velmi selektivní,“ uvedl pro Fiercebiotech.com.

Přiznal také, že v poslední době společnost Roche zaznamenává narůstající zájem mnoha firem o spolupráci. „Je to proto, že možnosti dojít si pro kapitál na burzu prostřednictvím úpisu akcií jsou velmi omezené. Takže vidíme větší zájem o uzavírání dohod s firmami z life science sektoru, velkými firmami a přirozeně také s Roche,“ dodal Schwan.

Jde nám o správný výběr

Podobný přístup k akvizicím má také výkonný ředitel další velké švýcarské farmaceutické skupiny Novartis Vas Narasimhan. „V první řadě musíte být vědecky orientovaní a skutečně se ptát, zda existuje opora v datech pro případnou akvizici. Myslím si, že v průběhu letošního roku bude ještě čas přemýšlet o tom, jak navazovat spolupráci nebo uzavírat akvizice,“ uvedl pro Fiercebiotech.com. Narasimhan očekává, že akviziční aktivita vzroste ve druhé polovině roku a Novartis ji bude pečlivě sledovat, aby mu neunikl nějaký atraktivní obchod.

Monitorovat situaci chce také šéf americké společnosti Merck (MSD) Rob Davis. „Na trhu je několik menších hráčů, kteří mají potíže s volnými finančními prostředky, takže je to pro nás určitá možnost. Ale zatím větší obrat neočekáváme, přesto budeme pokračovat v pozorování trhu,“ sdělil Davis portálu Fiercebiotech.com.

„Ano, některé ceny spadly. Ale pro nás to nikdy nebylo o ceně nebo velikosti firmy, nýbrž vždy o správné věci. A to se pro nás vůbec nezměnilo,“ cituje Fiercebiotech.com výkonného ředitele francouzské skupiny Sanofi Paula Hudsona. Sanofi pode něho zůstává soustředěna na to, aby si pro případnou akvizici vybrala správný subjekt.

Petr Musil