Ministerstvo zdravotnictví podpořilo vznik pracovní skupiny, která má nalézt udržitelný přístup k financování pacientských organizací. Foto: Pixabay

Ministerstvo chce řešit financování činnosti pacientských organizací

Ministerstvo zdravotnictví chce řešit systémové financování činnosti organizací, které sdružují pacienty s různými diagnózami. V tiskové zprávě dnes informovalo o vzniku pracovní skupiny, která se jím bude zabývat. Do konce roku 2023 je z evropských fondů hrazený provoz Pacientského hubu, tedy objektu v Praze, kde mohou organizace působit.

„Pacientské organizace vznikly takzvaně zdola. Založili je sami pacienti nebo jejich rodiny s cílem vzájemně se podpořit a upozornit na problémy, které přináší život se zdravotní diagnózou. Tyto spolky reprezentují zájmy a práva pacientů v systému zdravotní péče,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Podobných organizací je téměř 200. V českém zdravotnickém systému hrají podle ministra důležitou roli, protože pomáhají odlehčit lékařům i celému systému. Pacienti nebo jejich rodiny v nich mohou získat potřebné informace o nemoci nebo o možnostech pomoci jako jsou sociální služby nebo dávky, pokud je potřebují.

„Abychom zajistili efektivní podporu, musíme odborně řešit také systémové financování,“ dodal. Ministerstvo proto podpořilo vznik pracovní skupiny, jejímž cílem je nalezení udržitelného přístupu k financování těchto organizací. Vedle zástupce rezortu zdravotnictví a pacientů by se jednání měly účastnit i zdravotní pojišťovny a ministerstvo financí.

V roce 2017 byla na ministerstvu zdravotnictví obnovena činnost Pacientské rady. V pětadvacetičlenném orgánu jsou zástupci různých diagnóz, mají čtyřletý mandát. Zároveň vznikl odbor, který jim poskytuje zázemí. Spuštěný byl také webový portál, kde mohou lidé hledat informace o činnosti organizací a různých diagnózách. Organizace mohou také připomínkovat návrhy legislativy.

Od ledna letošního roku mají pacientské organizace své slovo také při schvalování nových léčiv. Jsou spolu s lékaři odborně zaměřenými na danou nemoc, zástupci ministerstva a zdravotních pojišťoven součástí komise, která o úhradě léků ze zdravotního pojištění spolurozhoduje.

-čtk-