Seznam lékáren a výdejen, kde bude možné ePoukaz uplatnit, zveřejňuje SÚKL na webu epreskripce.cz. Foto: Pixabay

První pacienti dostali elektronický poukaz na zdravotnické prostředky

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) spustil v neděli 1. května novou funkcionalitu eReceptu – elektronický poukaz na zdravotnické prostředky. Zdravotničtí pracovníci začali ePoukaz používat již krátce po jeho uvedení do provozu i přesto, že tato služba je dobrovolná. O plánovaném spuštění ePoukazu Zdravotnický deník infomoval minulý týden.  

Aby bylo předepisování a vydávání zdravotnických prostředků co nejjednodušší, snažili se experti SÚKL při navrhování ePoukazu o maximální využití stávajících funkcionalit systému eRecept, který lékaři i lékárníci už dobře znají. Novinkou tak bude především pro výdejny zdravotnických prostředků. Ani pacienty, kterým byly zdravotnické prostředky předepsány, však nečeká cesta do neznáma – vystavené ePoukazy najdou ve svém lékovém záznamu (stejně jako vystavené eRecepty a záznamy o provedeném očkování). Do lékového záznamu je možné se přihlásit například prostřednictvím bankovní identity.

„Elektronické poukazy na zdravotnické prostředky jsou zatím dobrovolné, zdá se však, že ePoukaz si rychle vybuduje své místo v elektronickém zdravotnictví. Krátce po spuštění systému totiž začali zdravotničtí pracovníci tuto novou funkci eReceptu používat. Těší nás, že eRecept našel další cestu, jak pacientům i pracovníkům ve zdravotnictví usnadnit život,“ uvedla ředitelka SÚKL Irena Storová.

Elektronický poukaz na zdravotnické prostředky zachovává všechny typy poukazů, které se dosud vystavovaly pouze v listinné podobě. Každý ePoukaz dostává jedinečný devítimístný identifikátor a po vystavení se uloží do centrálního úložiště elektronických poukazů, které je součástí informačního systému eRecept.

Seznam lékáren a výdejen, kde bude možné ePoukaz uplatnit, zveřejňuje SÚKL na webu epreskripce.cz. Na základě platné legislativy a potvrzení ze strany všech zdravotních pojišťoven bude na ePoukaz možné předepsat vždy jeden zdravotnický prostředek – tedy jednu položku (kód) z číselníku zdravotnických prostředků. Počítá se však i se situací, kdy je potřeba na jeden poukaz předepsat více souvisejících položek, například sluchadlo a příslušenství nebo vozík a příslušenství.

-sp-