Co se týče střednědobého ekonomického výhledu je ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR Zdeněk Kabátek (uprostřed) "mírný optimista." Foto: Radek Čepelák

Ředitel VZP Kabátek: Nestojím na straně těch, co tvrdí, že se systém zhroutí. Neplánujeme změnit své chování v úhradách

Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR (VZP) disponuje v současné době dostatečným objemem rezerv a neplánuje v nejbližších letech žádnou změnu svého chování v úhradách zdravotní péče za své klienty. Na kulatém stole Zdravotnického deníku k onkologické péči to včera uvedl ředitel největšího českého plátce Zdeněk Kabátek. „Jsem mírný optimista,“ prohlásil.

Pandemie covidu-19 i válka na Ukrajině vnesly do české ekonomiky, která je základním parametrem toho, jak se bude vyvíjet situace ve veřejném zdravotním pojištění, značnou míru nejistoty. „Jsme však připraveni udělat maximum pro to, abychom v žádném případě neomezili dostupnost zdravotních služeb pro naše klienty,“ ujistil ředitel VZP Zdeněk Kabátek účastníky včerejšího kulatého stolu Zdravotnického deníku, který se věnoval dostupnosti onkologické péče v ČR.

„Často slýchám, že systém je před krachem. Přes všechny vážné problémy, které nám bezesporu hrozí, vás mohu ujistit, že VZP disponuje v tuto chvíli dostatečným objemem rezerv, že vůbec neplánujeme změnu standardů našeho chování vůči řízení nákladů na zdravotní služby. Nebudeme omezovat ani náklady, které jsou spojeny s úhradami nad rámec podzákonných předpisů v podobě úhradové vyhlášky,“ uvedl dále Kabátek.

Tento přístup by si VZP chtěla udržet i v nejbližších letech. Kromě využití rezerv chce ředitel VZP také „maximálně zefektivnit systém úhrad“. Ve zlepšení organizace péče pro své klienty může VZP podle něj dosáhnout ještě významných úspor.

V souvislosti s aktuálně probíhající debatou kolem vládního návrhu na snížení letošní výše plateb za státní pojištěnce a jejich zmrazení na úrovni loňského roku Kabátek uvedl, že se místo strašení snaží vidět spíše to pozitivní, a tím je vládní příslib automatické valorizace plateb za státní pojištěnce.

„Jsem mírný optimista. Takže se nepohybuji na straně těch, (co tvrdí), že se systém zhroutí. Já říkám, že jsme tu od toho, abychom to zvládli, a věřím, že to zvládneme. Takže pokud nebude nějaká extrémně mimořádná situace, tak se nemusíte obávat, že bychom náš přístup redukovali,“ uzavřel ředitel VZP.

-sed-