Morfin je přírodní opiát získávaný z opia, tedy pryskyřice máku setého. Foto: Pixabay

Vláda projedná ukončení 101 let staré smlouvy na dovoz morfia, už neslouží

Vláda ve středu projedná ukončení 101 let staré smlouvy na dovoz morfia z Velké Británie. Vyplývá to z programu jednání. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob na dotaz ČTK uvedl, že smlouva je zastaralá a desítky let už se nevyužívá. Otázka její platnosti vyvstala při jednáních o brexitu, tedy vystoupení Velké Británie z Evropské unie.

„Ukončení platnosti dohody z roku 1921 nepředstavuje pro ČR v otázce nakládání s omamnými a psychotropními látkami žádné riziko,“ sdělil mluvčí.

Léky s morfinem jako účinnou látkou jsou v ČR dostupné na lékařský předpis, lékaři je předepisují především na bolest nebo pro uvolnění dušnosti. Podle informací na webu Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) jde o deset různých léčivých přípravků od čtyř výrobců z Česka, Lotyšska a Rakouska. Předepisování opiátů je omezeno na speciální povolení, od letošního roku je možné také na elektronický recept.

Morfin je přírodní opiát získávaný z opia, tedy pryskyřice máku setého. V řádech týdnů si na něj uživatelé mohou vytvořit závislost. Uživatelé bývají apatičtí, vzniká pocit pohody nebo euforie, při vyšších dávkách spánek či kóma. Vedlejším účinkem bývá úporná zácpa.

-čtk-