Americká farmaceutická společnost Bristol Myers Squibb koupí za 4,1 miliardy dolarů (94,3 miliardy Kč) vývojáře léků Turning Point Therapeutics. Foto: Flickr/Bristol-Myers Squibb

Firma Bristol Myers koupí za 4,1 miliardy dolarů vývojáře léků Turning Point

Americká farmaceutická společnost Bristol Myers Squibb koupí za 4,1 miliardy dolarů (94,3 miliardy Kč) vývojáře léků Turning Point Therapeutics. Chce tak rozšířit své portfolio onkologických přípravků. S odvoláním na dnešní oznámení společnosti Bristol Myers, která vyvíjí a poskytuje léčbu v oblasti onkologie, hematologie a imunologie, o tom informovala agentura Reuters.

Bristol Myers zaplatí za jednu akcii Turning Point 76 dolarů. Ve srovnání s poslední závěrečnou cenou akcií firmy to představuje prémii 122,5 procenta.

Hlavní lék společnosti Turning Point, který se ve Spojených státech nazývá repotrektinib, se zaměřuje na mutace některých proteinů v těle, jež vedou k nekontrolovanému růstu buněk. Bristol Myers očekává, že v USA bude přípravek schválen ve druhé polovině roku 2023. Lék se testuje k léčbě nemalobuněčného karcinomu plic a dalších pokročilých pevných nádorů.

-čtk-