Foto: Rawpixel

Nemocnicím zůstaly z minulých dvou let desítky miliard navíc, upozorňuje Svaz zdravotních pojišťoven

Zařízení lůžkové péče dostaly v minulých dvou letech přidáno mnohem více, než byly skutečné náklady. Největším 14 nemocnicím zřizovaných ministerstvem zdravotnictví zůstalo za roky 2020 a 2021 „v zisku“ skoro 10 miliard korun, za celý segment lůžkové péče je odhad kolem 20 miliard, tedy více budou mít na zdravotní péči na účtech zdravotní pojišťovny. Ty se i proto brání dalšímu navyšování úhrad nad úroveň čtyř procent, protože víc si systém nemůže dovolit.

„Vliv příplatků za covidové pacienty a kompenzací vytvořil stav, kdy nemocnice dostaly významně víc peněz, než bylo potřeba a ty jim už zůstaly. Zatímco v roce 2019 u 14 největších nemocnic výdaje zhruba odpovídaly příjmům, o rok později dostaly o skoro 7 % a pak o 3 % víc. Za celý segment to je odhadem okolo 20 miliard. S ohledem na tak velké rezervy není na místě, aby se úhrady pro rok 2023 mohly dál významně navyšovat,“ říká Ladislav Friedrich, prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR.

Když se srovná u 14 největších nemocnic zřizovaných MZ ČR, kolik peněz získaly v roce 2019 a v roce 2021, je vidět nárůst o téměř 36 % (z 84 miliard na 114 miliard).

Svaz zdravotních pojišťoven v rámci vyjednávání o úhradách pro rok 2023 důrazně prosazuje, aby celkové plánované náklady systému byly v rovnováze s jeho příjmy. Uplynulé dva roky byly deficitní vzhledem k mimořádným událostem spojeným s covidem a výrazně zasáhly disponibilní fondy. Očekávatelné zpomalení ekonomiky, snížená platba státu a inflace představují problém na příjmové i výdajové straně. Reálně by tak hrozilo, že by pojišťovny již brzy nemusely mít na pokrytí dalšího deficitu prostředky.

-TZ SZP-