Česko bude stát v čele Rady EU, která sdružuje členské státy EU, od 1. července do konce tohoto roku. Foto: Úřad vlády ČR

Zdravotnické priority pro předsednictví: onkologie a dostupnost léků na vzácná onemocnění

Hlavními tématy ministerstva zdravotnictví pro české předsednictví v Radě EU bude péče o onkologické pacienty, zvýšení dostupnosti léků na vzácná onemocnění, očkování a boj s dezinformacemi nebo také aktuální problémy související s konfliktem na Ukrajině. Ministerstvo chce též jednat s velkými firmami o smlouvách na dodávky vakcín, včetně těch na covid-19. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek o prioritách na nadcházející půl rok informoval dnes na tiskové konferenci.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) bude během českého předsednictví řídit jednání ministrů zdravotnictví členských států EU, experti rezortu pak jednání odborných pracovních skupin, kde se diskutuje o návrzích legislativních předpisů. V tématu onkologie chce Česko navázat na současné francouzské předsednictví, cílem bude implementace Evropského plánu pro boj s rakovinou. „Aby byly léky ve stejný čas za co nejnižší cenu v celé EU pro všechny občany. Aby se nestalo, že ve velkých zemích bude dostupný dříve než pro české pacienty,“ řekl ministr.

Podobný plán by na úrovni EU mohl podle náměstka Jakuba Dvořáčka, který má předsednictví na starosti, vzniknout i pro vzácná onemocnění a dostupnost léků na ně. ČR chce jednat o jeho vzniku s Evropskou komisí.

Česko chce také prosazovat změny ve smlouvách s dodavateli vakcíny, zejména firmami Moderna a Pfizer/BioNTech o vakcínách proti covidu-19. „Naše představa je taková, že nebudou zbytečně vyráběny očkovací látky, o které není zájem. Je to neekologické, neekonomické a v dnešní době neobhajitelné,“ doplnil Válek. EU by měla také získávat každý rok nejmodernější vakcíny upravené podle mutací koronaviru.

Válek chce také jednat o společném postupu v dalších protikoronavirových opatřeních. „Náš návrh je, že je na čase ukončit politické rozhodování o viru a pokorně přijmout odborná doporučení odborníků,“ řekl. Prosazovat chce očkování pravidelně v srpnu až září, aby lidé byli nejvíc chránění v říjnu až únoru, kdy vlna epidemie kulminuje. V nemocnicích a ordinacích a ve veřejné dopravě odborníci podle Válka doporučují nošení respirátorů.

„Bezesporu není vhodné provádět nějaké plošné lockdowny, zákazy, protože efekt se ukázal jako nedostatečný,“ dodal. Neměly by být podle něj žádné restrikce pro neočkované nebo covid pasy.

Dalšími tématy má být evropský prostor pro sdílení zdravotnických dat a posílení globální role EU v oblasti zdraví. Věnovat se Válek chce také zajištění dostupné zdravotní péče pro ukrajinské uprchlíky v ČR. Ke všech tématům by se měly konat odborné konference zajištěné ministerstvem. Jednou z nich bude i konference zaměřená na budování důvěry v očkování a boj s dezinformacemi. V plánu je také neformální setkání ministrů zdravotnictví EU počátkem září v Praze.

-čtk-, -sed-