Foto: Pixabay

Devět z deseti německých lékáren je připraveno na eRecept. Odstartovat má v září

Už jen týdny zbývají do spuštění elektronického receptu v Německu. Doposud běžel jen testovací provoz, a to ještě jen v některých spolkových zemích. Od září by měl být elektronický recept samozřejmostí napříč celým Německem. S odkazem na společnost Gematik, která celý projekt technicky zajišťuje, to uvedl odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

Necelý měsíc před zavedením elektronických receptů na úrovni celého Německa je 90 procent tamních lékáren technicky schopno je přijímat a zpracovávat. To znamená, že téměř 7 800 lékáren je klasifikováno jako „připravených na elektronický předpis“. Ve středu to oznámila společnost Gematik, která projekt po technické stránce zajišťuje.

Podle Gematik jsou rovněž připraveny všechny softwarové firmy, které se na projektu podílí, připraveny eRecept nejen spustit, ale také zajistit, že bude funkční v ostrém provozu. Zbývající necelé dva měsíce před spuštěním se společnost Gematik a Spolková lékárenská asociace (ABDA) chtějí soustředit na kampaň na podporu využívání elektronického receptu.

Poslední přípravy finišují

„Lékárny v Německu jsou technicky na spuštění elektronických receptů od září technicky připraveny. V nadcházejících týdnech budou ještě přijata finální opatření,“ uvedla prezidentka ABDA Gabriele Regina Overwieningová.

Půjde zejména o dokončování školení lékárenského personálu a také zintenzivnění testování provozu elektronického receptu. Lékárny by si také měly ověřit, zda jsou jejich informace o stavu eReceptu aktuální, což mohou učinit na portálu, který je k tomu určen. „Pokud tyto drobnosti ve zbývajícím čase dotáhneme, celostátní spuštění elektronického receptu bude úspěšné,“ dodala Overwieningová.

Podle Overwieningové je důležité, aby si elektronické recepty vedle lékáren osahalo také co nejvíce pacientů. O to rychleji se pak bude využívání eReceptů rozrůstat i mezi lékaři, kterým to usnadní práci a ušetří čas. „Proto je nyní o to důležitější, aby lékárny využily nejbližší týdny k posledním přípravám na září,“ upozornila šéfka ABDA.

Odložený start a mnohaleté trápení

Pokud už nenastane žádný zádrhel, Německo spustí elektronický recept po mnohaletém úsilí o jeho zavedení a také po poměrně velkém zpoždění. To už nabralo více než dva roky. Původní termín pro spuštění eReceptu byl totiž stanoven na červenec 2020. Jenže potřebná infrastruktura nebyla dostatečně připravena ani na zahájení testovacího provozu. Nově se tedy měly začít elektronické recepty vystavovat od ledna 2021.

Jenže ani to nebyl realistický termín. Naráželo se na problémy, které souvisely s tím, že někteří němečtí pojištěnci tráví podstatnou část roku v zahraničí, a nebylo dořešeno, jak by systém elektronických receptů fungoval právě mimo území Německa. Německý eRecept tedy nabral další rok zpoždění, když se s ním mělo začít v lednu 2022.

Ani to se ale nepodařilo. Finální ladění celého systému provázely technické komplikace, a tak se znovu prodloužil termín pro testovací provoz. Spolkové ministerstvo zdravotnictví i Gematik se shodly, že projekt bude spuštěn nejdříve poté, kdy systém dokáže zpracovat nejméně 30 tisíc elektronických receptů. Této hranice již bylo dosaženo letos na jaře.

Elektronický recept řešil už Schröder

Přitom cestu k elektronickým receptům Německo nastoupilo už v roce 1998. První funkční verze tohoto prvku digitálního zdravotnictví byla představena o šest let později na veletrhu MEDICA 2004 v Düsseldorfu. V té době stála v čele rezortu zdravotnictví Ulla Schmidtová (SPD). Také ona věřila tomu, že elektronický recept bude brzy zaveden plošně. Legislativní základ k tomu byl položen v témže roce 2004 v rámci reformy zdravotnictví.

Tehdejší kabinet Gerharda Schrödera prosadil zákon o modernizaci systému povinného zdravotního pojištění, jehož součástí byl elektronický zdravotní průkaz. K elektronickému receptu tak chyběl už jen krůček. Jenže proti zákonu se tenkrát postavily z velké části samosprávy, a tak z projektu sešlo. Oporu nakonec ztratil i u lékárníků poté, co byla uzákoněna možnost on-line nákupu léků. Elektronické recepty se vrátily zpět do hry až s nástupem do funkce Lauterbachova předchůdce Jense Spahna (CDU), tedy v roce 2018.

Petr Musil