Průměrný věk lidí, kteří se letos do programu v prvních měsících zapojil, činil 63 let. U zhruba pěti procent výsledky ukázaly na riziko nádoru, tedy u dvou desítek. Foto: Pixabay

Do programu k včasnému odhalení rakoviny plic se zatím zapojilo 400 kuřáků

Zhruba čtyři stovky dlouholetých kuřáků a kuřaček se zapojily za prvního půl roku do preventivního programu pro včasné odhalení rakoviny plic. U každého dvacátého odhalila provedená vyšetření, která se hradí ze zdravotního pojištění, riziko nádoru. Výsledky dnes na tiskové konferenci představila předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti (ČPFS) Martina Koziar Vašáková.

Rakovina plic je čtvrté nejčastější národové onemocnění v Česku, v úmrtnosti je ale mezi karcinomy první. Pět let přežívá necelá pětina nemocných. Na riziko onemocnění upozorňuje Světový den rakoviny plic, který připadá na 1. srpna.

„Většina nemocných, kteří si ortel s diagnózou vyslechnou, na onemocnění umírá. Tím, že zachytáváme většinu v pokročilých stadiích, je mortalita vysoká,“ uvedla Koziar Vašáková. Podle ní je hlavní příčinou nemoci kouření. Mezi pacienty je nekuřáků 11 procent. Nemoc se u nich objevila kvůli genetické zátěži, pasivnímu kouření či jiným rizikovým faktorům.

Riziko prokázáno u pěti procent zapojených kuřáků

Ročně v ČR přibývá kolem 6600 případů rakoviny plic. Na nemoc umírá kolem 5400 lidí. S diagnózou pak v Česku žije asi 12.000 pacientů. K včasnému odhalení nemoci má přispět preventivní program, který začal letos v lednu a který hradí zdravotní pojišťovny.

Je pro lidi mezi 55 a 75 lety, kteří kouří či kouřili dvacet a více takzvaných balíčkoroků. Odpovídá to tedy krabičce cigaret denně po dobu dvaceti let, nebo dvěma krabičkám po dobu deseti let. Účastníci by neměli mít žádná další vážná onemocnění a podmínkou je také ochota zapojit se do sledování na pět let. Podle expertů se hrazené preventivní vyšetření může týkat asi půl milionu kuřáků a kuřaček.

Praktický lékař vydá žádanku do plicní ambulance. Součástí vyšetření je vyplnění dotazníku a pohovor o kouření. Pneumolog po kontrole odešle pacienta na CT. Při negativním výsledku následují kontroly za rok, tři roky a pět let. Při neurčitém zjištění jsou pak častější. Pokud je nález pozitivní, nemocný směřuje do specializovaného onkologického centra. Léčení může zahrnovat operaci, chemoterapii, radioterapii, imunoterapii či cílenou biologickou léčbu. Bližší informace jsou na webu www.prevenceproplice.cz.

Experti si od programu slibují zvýšení podílu lidí, jimž je možné nádor odstranit při operaci. Nyní je to asi 15 procent pacientů, díky programu by to mohla být polovina.

Průměrný věk lidí, kteří se letos do programu v prvních měsících zapojil, činil 63 let. U zhruba pěti procent výsledky ukázaly na riziko nádoru, tedy u dvou desítek. Dalších asi 26 procent mělo výsledek neurčitý a je nutné je podrobně sledovat. Negativní výsledek byl u 69 procent lidí.

V roce 2002 byla ČR v evropském žebříčku ve výskytu choroby pátá, v roce 2020 se dostala na 16. místo. V úmrtnosti bylo Česko před dvěma desetiletími druhé, předloni bylo na 22. místě, upřesnila předsedkyně pneumologické sekce ČPFS Jana Skřičková.

-čtk-