Evropská komise dnes uvedla, že nakoupila dalších zhruba 54.000 dávek vakcíny proti opičím neštovicím, kterou vyvinula biotechnologická společnost Bavarian Nordic. Foto: Pixnio

EU nakoupila dalších více než 50.000 vakcín proti opičím neštovicím

Evropská komise dnes uvedla, že nakoupila dalších zhruba 54.000 dávek vakcíny proti opičím neštovicím, kterou vyvinula biotechnologická společnost Bavarian Nordic. Eurokomisařka pro zdraví Stella Kyriakidisová vyjádřila obavy z nárůstu počtu případů tohoto onemocnění v Evropské unii, informovala agentura Reuters.

Oznámení dalšího nákupu vakcín následuje poté, co EU v červnu schválila objednávku přibližně 110.000 dávek od společnosti Bavarian Nordic.

„Jsem znepokojena rostoucím počtem případů opičích neštovic v EU,“ uvedla Kyriakidisová s tím, že v unii je nyní hlášeno více než 7000 případů. Představuje to podle ní téměř 50procentní nárůst oproti minulému týdnu.

Z původní objednávky EU dosud dodala přibližně 25.000 dávek do šesti členských států, uvedla EK v prohlášení. Vakcíny jsou dodávány přednostně zemím, kde je nejvyšší výskyt nákazy. Kromě 27 členských států EU mají nárok na zakoupené vakcíny také Norsko a Island.

-čtk-