Komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidesová na tiskové konferenci s ukrajinským ministrem zdravotnictví Viktorem Ljaškem. Foto: Evropská unie, 2022

Ukrajina začne čerpat peníze na obnovu svého zdravotnictví ze zdravotnického fondu EU

Evropská unie pomůže Ukrajině s obnovou jejího zdravotnictví také penězi ze svého zdravotnického finančního programu EU4Health. Ukrajinský ministr zdravotnictví Viktor Ljaško o tom v pátek podepsal dohodu s eurokomisařkou pro zdraví a bezpečnost potravin Stellou Kyriakidesovou. Evropská komise o tom informovala v tiskové zprávě.

Dohoda podepsaná v pátek mezi Ukrajinou a Evropskou komisí umožní zapojení země, trpící válečným konfliktem s Ruskem, do finančního programu Evropské unie EU pro zdraví (EU4Health). Bude tak moci čerpat finanční prostředky EU nejen na modernizaci a poválečnou rekonstrukci svého zdravotnictví, ale i na své aktuální potřeby.

„To, co jsem viděla dnes během své návštěvy, pokud jde o výdrž a rozvahu zdravotnických pracovníků i pacientů, bylo skutečně obdivuhodné. Jsem hluboce dojata a zarmoucena bolestí a utrpením, jehož jsem byla svědkem a jež způsobila barbarská a nesmyslná ruská invaze,“ uvedla k tomu komisařka pro zdraví Stella Kyriakidesová, která během své návštěvy na Ukrajině za doprovodu ukrajinského ministra zdravotnictví Viktora Ljaška navštívila zdravotnické zařízení pro děti a rehabilitační středisko.

Komisařka Stella Kyriakidesová na návštěvě Ukrajiny. Foto: Evropská unie, 2022

„Ruská válka na Ukrajině způsobuje nepředstavitelné fyzické a duševní utrpení milionům lidí a vyvíjí obrovský tlak na vážně poškozený zdravotnický systém. Prohlubujeme naši spolupráci v oblasti zdraví, a dáváme tak dnes opět jasně najevo, že EU Ukrajinu plně a neochvějně podporuje,“ dodala komisařka.

Podle Ljaška přispěje unijní podpora k modernizaci a poválečné obnově ukrajinského zdravotnictví. „Účast Ukrajiny na tomto programu je dalším příkladem toho, jak evropská integrace zlepší život našich občanů prostřednictvím přístupu k finančním prostředků EU,“ uvedl ministr.

Se vstupem dohody v platnost budou moci ukrajinské zdravotnické orgány a širší zdravotnická komunita plně využívat možností financování v rámci programu EU4Health, a to za stejných podmínek jako jejich protějšky z členských států EU, Norska a Islandu. Dohoda bude mít zpětnou účinnost k 1. lednu 2022, díky čemuž bude Ukrajina moci okamžitě začít využívat finance již z rozpočtu na rok 2022. Celkový rozpočet programu na období 2021 až 2027 je 5,3 miliardy eur (zhruba 135 miliard korun).

-sed-