Vsetínskou nemocnici ode dneška vede Martin Pavlica. Foto: Nemocnice Vsetín

Vsetínskou nemocnici vede Martin Pavlica, byl náměstkem pro personální řízení

Vsetínskou nemocnici ode dneška vede Martin Pavlica. Ve funkci ředitelky a předsedkyně představenstva nemocnice vystřídal Věru Prouskovou, která nemocnici vedla devět let. Pavlica byl dosud členem představenstva a měl na starosti personální a provozní oblast. Prousková se bude nadále věnovat hospodaření společnosti, působit jako členka představenstva, náměstkyně pro ekonomiku a pokračovat v některých projektech, sdělila dnes ČTK v tiskové zprávě nemocnice. Zřizovatelem nemocnice je kraj.

„Paní Prousková odvedla pro Vsetínskou nemocnici v uplynulých letech obrovský kus práce a v pozici předsedkyně představenstva ji provedla velmi složitým obdobím po ekonomické i provozní stránce. Plně jsme respektovali její rozhodnutí předat štafetu dál a pokračovat jako členka představenstva nemocnice. Kontinuita řízení nemocnice tak zůstane zachována,“ uvedla náměstkyně hejtmana Olga Sehnalová (za ČSSD).

Nemocnice je podle Prouskové ekonomicky stabilní, vyrovnala ztrátu z minulých let, která před deseti lety činila 139 milionů korun. „Funkci jsem v roce 2013 přebírala s tím, že bylo potřeba stabilizovat ekonomiku. Bylo to v době, kdy nemocnice neměla dostatečné cash flow, závazky vůči obchodním partnerům byly po splatnosti i více než rok, kdy nemocnice nebyla vybavena moderními přístroji, ale ani drobným majetkem, který zase zpříjemňuje a zlepšuje pracovní prostředí zaměstnancům. V současné době máme dostatek finančních prostředků na financování svého běžného provozu i investic, nemáme žádné závazky po splatnosti. Účetní závěrkou za rok 2021 nemocnice vyrovnala všechny účetní ztráty z minulých let,“ uvedla Prousková.

Nemocnice modernizovala díky evropským dotacím přístrojovou techniku téměř za 200 milionů korun. V areálu přibyl interní pavilon. „V současné době vidím jako největší problém a riziko pro další fungování nemocnice dostatek personálu. Vnímám jako potřebné, aby pozici převzal člověk, který dělá personalistiku,“ uvedla Prousková.

Pavlica v nemocnici pracuje od roku 2009. Nejprve jako personalista, od roku 2010 jako vedoucí oddělení řízení lidských zdrojů a od roku 2013 jako náměstek pro personální řízení. V letech 2014 až 2017 byl členem dozorčí rady nemocnice. Od loňského roku je členem představenstva. „Mým úkolem bude navázat na dosavadní záměry a rozvíjet je, spolupracovat v rozvojových projektech, ať se již jedná o vybudování moderního zázemí pro dialyzační pracoviště, magnetickou rezonanci či přípravu areálu pro další výstavbu a modernizaci. Cílem je, aby nemocnice byla atraktivním místem pro zdravotníky i odborníky v dalších profesích. Současná personální situace ve zdravotnictví je složitá, u nás na východě republiky to pociťujeme dvojnásob a je to téma, které bude nadále klíčové,“ uvedl Pavlica.

-čtk-