Podle PwC se pozornost farmaceutických gigantů soustředí na biotechnologické společnosti. Foto: Pixabay

Farmaceutické akvizice meziročně propadly o více než polovinu. Velcí hráči se soustředí na menší biotechnologické firmy

Objem fúzí a akvizic ve farmaceutickém sektoru se v prvním letošním pololetí meziročně snížil o 58 procent. O třetinu také klesl jejich počet. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers. Důvodem je hlavně vysoká míra nejistoty pramenící z nejasného makroekonomického vývoje ve světě.

Za prvních šest měsíců letošního roku bylo oznámeno či provedeno celkem 137 fúzí a akvizic ve farmaceutickém sektoru, jejichž hodnota dosáhla 61,7 miliardy dolarů (asi 1,5 bilionu korun). Objem je tak skoro o 60 a počet fúzí a akvizic o 33 procent nižší než ve stejném období loňského roku. Vyplývá to z aktuální analýzy globální poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC), kterou má Zdravotnický deník k dispozici.

„Podmínky na trhu ale přejí tomu, aby navzdory pomalému začátku roku došlo v celém sektoru k velkému přílivu akvizičních aktivit. Mnoho velkých farmaceutických hráčů disponuje solidním arzenálem hotovosti, a to zejména ti, kteří se úspěšně podíleli na vývoji vakcín a terapií na covid-19,“ píší autoři dokumentu.

Chtějí to stihnout do roku 2025

Podle PwC se pozornost farmaceutických gigantů soustředí na biotechnologické společnosti, jejichž tržní hodnota po letech rozmachu v prvním pololetí letošního roku klesla. Navíc se blíží rok 2025, kdy řadě farmaceutických firem vyprší patentová ochrana na některé jejich důležité léky z hlediska byznysu. I to je důvod, proč podle analytiků PwC aktivita v oblasti akvizic a fúzi ve farmaceutickém sektoru bude postupně sílit.

Přetrvávající makroekonomická nejistota v kombinaci s doznívajícími dopady covidu na dodavatelské řetězce, vysoká inflace, změny na trhu práce, ale také například regulace v oboru budou podle PwC způsobovat, že farmaceutické společnosti budou k akvizicím přistupovat obezřetněji.

Společnost PricewaterhouseCoopers rovněž připomněla, že americká Federální obchodní komise v poslední době nerada vidí fúze nebo akvizice větších objemů. Proto se prý dočkáme většího počtu spíše menších obchodů tohoto typu, jejichž objem se bude pohybovat častěji v rozmezí 5 až 15 miliard dolarů (asi 122 až 368 miliard korun).

Velcí se zaměří na menší biotechnologické firmy

Velké farmaceutické skupiny se tak budou snažit kompenzovat výpadky příjmů způsobené vstupem generické konkurence na trh. „Nicméně nepodceňujme potenciál i velkých transakcí. Konsolidace je dobrá pro zdraví daného ekosystému a zpravidla vede k větší efektivnosti,“ upozorňují autoři analýzy společnosti PwC.

Analytici očekávají, že velké farmaceutické firmy si budou mezi menšími společnostmi vybírat takové, které mají v portfoliu kandidáty na inovativní léky a které se navíc nacházejí v pozdních fázích klinických testů. Ideálně tak, aby se takové přípravky dostaly na trh už v roce 2024.

„Ačkoli tržní podmínky indikují, že lze takové firmy získat za výhodnější ceny, poslední akvizice stále naznačují, že se jejich skutečná tržní hodnota nachází výrazně nad hodnotou, za niž se dnes obchodují. Zároveň ale pod úrovní, kterou si pamatujeme ještě z doby nedávno minulé,“ upozorňují autoři analýzy.

Akvizice v segmentu zdravotnických přístrojů a vybavení výrazně propadly

PricewaterhouseCoopers se zaměřila také na tu část zdravotnického trhu, která se týká nejrůznějších zdravotnických přístrojů nebo vybavení. Rovněž zde si všímá podobných úskalí, jakým v souvislosti s neutěšenou makroekonomickou situací čelí farmaceutické společnosti. Fúze a akvizice v tomto segmentu však utrpěly mnohem hlubší meziroční propad co do objemu obchodu, a to o 85 procent.

Poslední obchody ale dávají naději, že by ve zbytku roku mohlo dojít na poli zdravotnického vybavení a přístrojů k určité akceleraci. Analytici upozorňují, že jde o perspektivní odvětví a že si to také investoři či potenciální kupci uvědomí. „Navzdory všem překážkám očekáváme, že fúze a akvizice v tomto segmentu budou prioritou,“ dodávají autoři analýzy společnosti PricewaterhouseCoopers.

Petr Musil