Přesný postup ohledně srpnové platby v současné době ministerstvo financí "ladí" ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví. Foto: Pixabay

Ministerstvo financí dál počítá s úsporou 14 miliard korun ze snížení zdravotních plateb státu

Ministerstvo financí nadále počítá s rozpočtovou úsporou 14 miliard korun, kterou má zajistit snížení státních plateb do veřejného zdravotního pojištění od srpna do konce roku. Vyplývá to z vyjádření ministerstva na dotaz ČTK. Příslušnou novelu znovu posoudí Sněmovna po vetu prezidenta Miloše Zemana koncem příštího týdne, v pátek 26. srpna. Jak bude stát postupovat u platby za důchodce, děti, studenty nebo nezaměstnané za nynější měsíc, zatím není jasné.

„Přesný postup ohledně srpnové platby za takzvané státní pojištěnce v současné době ministerstvo financí ladí ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví, které je gestorem zákona o pojistném na veřejném zdravotním pojištění,“ uvedlo ministerstvo financí, které je předkladatelem novely. V současnosti proto podle něj není možné upřesnit další podrobnosti. „Záměrem ministerstva financí je v každém případě realizovat plánovanou úsporu v letošním státním rozpočtu v původně plánované výši 14 miliard Kč,“ zdůraznilo.

Stát od ledna platí za každého svého pojištěnce 1967 korun měsíčně, o 200 korun víc než loni. Podle předlohy by platby měly klesnout na pět měsíců na 1487 korun tak, aby průměr za celý rok odpovídal loňské částce. Novela má být účinná v první den po jejím zveřejnění ve sbírce. Původní vládní návrh předpokládal odvody 1567 korun měsíčně už od července. Sněmovna částku při prvním schvalování z podnětu koalice snížila, protože novela nemohla být i kvůli opozičním obstrukcím přijata včas. Nyní už nejsou její úpravy možné.

Na přehlasování prezidentova veta je zapotřebí nejméně 101 poslanců, vládní většina v plném složení má ve Sněmovně 108 hlasů. Zástupci koalice včetně ministrů zdravotnictví a financí předpokládají, že Sněmovna Zemanův postoj přehlasuje. Naopak opoziční lídři s prezidentovým postupem souhlasí, když snížení státních plateb podle nich ohrožuje kvalitu a dostupnost zdravotní péče. Vládní představitelé takové dopady odmítli. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) opakovaně zdůrazňoval, že systém veřejného zdravotního pojištění byl v pololetí ve zhruba šestimiliardovém přebytku.

Od roku 2024 novela zavádí automatickou valorizaci zdravotních plateb státu, jako je tomu u důchodů. Porostou tedy o inflaci a o polovinu růstu reálné mzdy. Systém je nastaven tak, že meziroční pokles plateb nebude možný. Valorizace bude podle předlohy vycházet z měsíční částky 1900 korun na pojištěnce, kterou má stát odvádět příští rok. Nynější předpoklady uvádějí, že v roce 2024 by stát dával 1982 korun za pojištěnce a měsíc a o rok později 2022 korun.

-čtk-