Ilustrační foto: Pixabay

Ministerstvo průmyslu zařadilo výrobce léků mezi prioritní v dodávce plynu

Ministerstvo průmyslu zařadilo výrobce léků mezi prioritní obory v dodávkách zemního plynu v případě jeho nedostatku. Musejí mu dodat odhady spotřeby do konce září příštího roku, potom za ně podá žádost. Od začátku srpna platí takto upravená novela vyhlášky o stavu nouze v plynárenství, ministerstvo zdravotnictví o ní informovalo na webu. Česká asociace farmaceutického průmyslu (ČAFF) o to resort žádala už koncem června.

Firmy, které chtějí být zařazené mezi prioritní odběratele plynu pro výrobu technologického tepla, musí ministerstvu doložit, kolik léčivých přípravků vyrobily od loňského 1. července do konce června letošního roku. Výrobci jednotlivých léčivých látek musí navíc doložit seznam jejich odběratelů v ČR a v Evropské unii. Ministerstvo zdravotnictví poté podá žádost přímo distributorovi plynu.

ČAFF v červenci v tiskové zprávě uvedla, že případné omezení dodávek plynu v době jeho nedostatku by mohlo výrobu léků ohrozit. Ušetřit mohou maximálně pětinu spotřeby. „I kdyby farmaceutické společnosti snížily objem vyrobených léků, jejich výrobní linky a návazné procesy stále potřebují stejný objem zdrojů. Odběr plynu tak lze omezit jen ve vztahu k podpůrným činnostem, například vytápění administrativních prostor,“ uvedl tehdy výkonný ředitel ČAFF Filip Vrubel.

V případě omezení dodávek plynu by podle výrobců mohly být omezeny dodávky i základních léků jako jsou antibiotika, léky na diabetes, revmatická či kožní onemocnění, léky na bolest, ale i na některá onkologická či plicní onemocnění.

V souvislosti s válkou na Ukrajině se v Evropě zvýšily ceny plynu a energií o desítky procent. Meziroční inflace v červenci podle dnešních informací Českého statistického úřadu potřinácté v řadě zrychlila. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v červenci o 17,5 procenta. Nejvíce zdražily právě energie a potraviny.

-čtk-