Na Slovensku je konečně první detenční ústav, tedy zařízení pro pacienty s duševními chorobami, kteří jsou nebezpeční pro okolí. Foto: Pixabay

První detenční ústav bude na Slovensku otevřen do konce roku

Na Slovensku je konečně první detenční ústav, tedy zařízení pro pacienty s duševními chorobami, kteří jsou nebezpeční pro okolí. Jeho provoz by měl být spuštěn koncem roku 2022. Slovenská vláda zároveň schválila rozsah a podmínky poskytování zdravotní péče v těchto ústavech.

Nová legislativa připravuje půdu pro fungování zařízení tohoto typu. S vybudováním nového detenčního ústavu resort počítá iv rámci Plánu obnovy a odolnosti SR.

Poskytnutí důstojné péče

„Poskytnout důstojnou péči pro pacienty, kteří trpí duševními chorobami, a proto představují riziko pro společnost, je naše jak medicínská, tak i etická povinnost,“ řekl Vladimír Lengvarský, ministr zdravotnictví SR.

Podle jeho slov je nezbytné v případě duševně nemocných pacientů s rizikovým chováním zohlednit i medicínský přístup a vytvořit jim vhodné prostředí pro jejich léčbu. Nestačí je jen izolovat od společnosti. Detenční ústav tedy bude unikátním zdravotnickým zařízením. Zajistí zvláštní léčebný režim duševně nemocných pacientů s rizikovým chováním s ochranou příslušníků Sboru vězeňské a justiční stráže.

Novou legislativu vytvářel resort zdravotnictví v úzké spolupráci s odbornou veřejností, zástupci ministerstva spravedlnosti a Sboru vězeňské a justiční stráže. Právní úprava komplexně určuje rozsah a podmínky poskytování zdravotní péče osobám v detenci v rámci zvláštního léčebného režimu, který bude zajištěn detenčním ústavem nebo detenčním ústavem pro mladistvé.

Podle odborníků je třeba, aby zařízení poskytovalo ústavní zdravotní péči v nepřetržitém provozu tak, aby mohl být naplněn účel detence. Tím je kromě ochrany společnosti i potenciální zlepšení zdravotního stavu osoby ve výkonu detence. To je možné jen při kontinuální léčbě, pod odborným dohledem zdravotnických pracovníků se získanou specializací.

-bre-