Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Foto: Radek Čepelák

Podle expertů by se měl zavést regulovaný trh s konopím, země EU shodu nemají

Evropské země by měly přistoupit k zavedení regulovaného trhu s konopnými látkami a dekriminalizaci uživatelů. ČTK to na jednání protidrogových koordinátorů EU v Praze řekli zahraniční experti na protidrogovou problematiku. Podle nich prohibice a přísné trestání uživatelů selhaly. Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil ČTK řekl, že návrh zákona s nastavením pravidel prodeje a nákupu konopí v ČR připravuje. Uvedl, že členské státy shodu na regulaci trhu nemají.

Regulace trhu a dekriminalizace uživatelů patří k tématům pražského jednání protidrogových koordinátorů a expertů na problematiku závislostí z EU a dalších zemí. Akce je součástí českého předsednictví v Radě EU. „Doufáme, že to bude koordinovaná snaha (o regulaci trhu s konopím). Není možné o tom na bázi celé EU nemluvit. Prohibice se ukázala jako málo efektivní, musíme hledat jiné modely kontroly. Jediné možné řešení může být kontrolovaný trh,“ řekl Vobořil.

Se svým týmem koordinátor připravuje legislativní návrh s pravidly pro regulovaný trh v Česku, který plánuje předložit do konce roku. „Jsem rád, že v EU nejsme sami,“ řekl Vobořil. Změny chystají také Německo, Lucembursko, Malta a Nizozemsko. Státy podle něj spolupracují. Jednou z možností je otestovat nastavení pravidel ve společném pilotním projektu ve vybraných městech.

„Navrhovaný model kontrolovaného trhu s konopím jsem konzultoval s odborníky a nespatřuji v něm problém. V tomto kontextu je zbytečné, aby stát vynakládal finanční prostředky za represi a soudy. Je potřeba se zaměřit na závažnější trestnou činnost. Justice má důležitější priority,“ uvedl k tomu ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Bývalý protidrogový koordinátor Pavel Bém míní, že česká legislativa už není aktuální a Česko si zaslouží nahradit černý trh státním regulovaným systémem.

České předsednictví téma posunulo na politickou úroveň

Podle Michela Kazatchkina z mezinárodní organizace Global Commision on Drug Policy (Globální komise pro protidrogovou politiku) je pro EU vedle dekriminalizace klíčové i „vyřazení konopí ze zakázaných látek“. „Snažíme se o to přes deset let. Jsou tu mnohé právní komplikace. Věřím ale, že v Evropě i ve světě nastane posun v chápání a regulovaný trh s konopím bude zaveden,“ řekl Kazatchkine. Dodal, že díky českému předsednictví se debata o regulovaném trhu dostává i na „politickou úroveň“.

Výkonná ředitelka organizace International Drug Policy Consortium (Mezinárodní konsorcium pro protidrogovou politiku) Ann Fordhamová se domnívá, že čas na změny už nastal. Zmínila dekriminalizaci. „Represe selhaly,“ uvedla Fordhamová.

Podle Cat Packerové, která se podílela na právní úpravě regulace trhu s konopím v Kalifornii, legalizovalo konopí v USA 19 států. Přestože federální postoj je restriktivní a upřednostňuje postihy, veřejné mínění je na straně změn, popsala expertka. „Otázka tedy není jestli (regulovaný trh), ale kdy,“ dodala. Věří, že k reformám státy přikročí.

Postoj zemí v EU k regulaci je různý. Podle Vobořila některé státy vyčkávají. Jiné jsou důrazně proti, a to třeba Francie či Švédsko. Shoda panuje především na dekriminalizaci, uvedl Vobořil.

-čtk-, -sed-