Slovenský minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Foto: Radek Čepelák

Slovenská vláda projedná návrh na zvýšení platů všech zdravotníků

Ministerstvo zdravotnictví SR (MZ SR) předloží na dnešním jednání slovenské vlády komplexní návrh na zvýšení platů všech zdravotníků v ústavních zdravotnických zařízeních a ambulancích záchranné zdravotní služby. Po deseti letech jde o nejvyšší zvyšování platů pro zdravotnická povolání. Zároveň MZ SR do realizační fáze posouvá další systémové změny, které by měly zkvalitnit slovenské zdravotnictví.

„Zdravotnický systém na Slovensku poslední dekádu trpěl absolutní nehybností, problémy se staly rok od roku akutnějšími. Proto jsme za poslední rok připravili komplexní systémová řešení. V tuto chvíli vstupujeme do druhé fáze a navržená řešení zavádíme do praxe,“ tvrdí Vladimír Lengvarský, ministr zdravotnictví SR.

Odstranění velké křivdy

Podle slov Vladimíra Lengvarského je zvyšování ohodnocení slovenských zdravotníků prvním a jedním z nejvýznamnějších kroků. Při přípravách komplexních systémových změn totiž resort zdravotnictví přikládal velkou váhu právě hlasům z nemocnic, záchranek či nemocničních lékáren, které problémům slovenského zdravotnictví čelí každý den.

„Zvýšení předcházely měsíce jednání se všemi zúčastněnými stranami. Dnes je na stole konkrétní výsledek. Skokově odstraňujeme velkou křivdu vůči našim kolegům. Jsem si jistá, že rokem 2023 se zvyšování platů našich kolegů nezastaví a bude dále pokračovat,“ říká státní tajemnice ministerstva zdravotnictví Lenka Dunajová Družkovská.

Přitom podotýká, že například zvýšení platů lékařů v roce 2023 bude ještě vyšší než za předchozí tři roky dohromady. Konkrétně například lékaři se specializací a praxí 20 a více let dosáhnou bez příplatků platu nad 3 000 eur (zhruba 75 tisíc korun), začínajícímu lékaři bez specializace a praxe se plat zvýší o 279 eur (zhruba sedm tisíc korun) v hrubém.

Zároveň ministerstvo připravilo i změny v uznávání odpracovaných let ve zdravotnictví. Nově se budou započítávat i odpracované roky ve zdravotnictví v zahraničí a pro potřeby platového ohodnocení bude akceptována i část období na mateřské a rodičovské dovolené do délky šesti let. Samotné komplexní zvyšování platů zdravotnickým povoláním je podle MZ SR jen jedním z mnoha potřebných kroků, jak napravit problémy ve zdravotnictví. Paralelně se zajištěním spravedlivého ohodnocení pro své kolegy ministerstvo předložilo a předkládá další systémové změny, které by měly zkvalitnit aktuální stav.

-bre-