Foto: Pixabay

Slovenský premiér tvrdí, že zdravotníci nemají důvod odcházet. Ti s ním nesouhlasí

Slovenský premiér Eduard Heger tvrdí, že za dva roky udělala vláda pro zdravotníky ve srovnání s vládami za posledních deset let nejvíc. To i přesto, že Slovensko se stále vzpamatovává z pandemie, Evropa čelí energetické krizi a sousední země je ve válce. „Nemůžeme všechny touhy a přání lékařských oborů uspokojit najednou. Jednoduše to není možné,“ napsal na svém facebookovém profilu. A dodává, že pokud lékaři neodešli od pacienta dosud a dokázali snést dlouhá léta tolerovaný úpadek slovenského zdravotnictví, tak k tomu není věcný důvod ani nyní.

„Zejména ne po posledním jednání vlády, kdy jsme schválili nejvyšší navýšení platů za poslední dekádu,“ tvrdí dále Eduard Heger. Podle něj nyní začíná čas reálné změny k lepšímu. „Této vládě záleží na tom, abyste zůstali na Slovensku, měli vyhovující pracovní podmínky a byli přiměřeně odměněni. A to i naplňujeme,“ uzavírá premiér. Podle něj slovenským vládám dlouho nezáleželo na podmínkách, v jakých zdravotníci pracují, jak jsou odměňováni či jaký mají status ve společnosti. „Vláda M. Dzurindy zažila házení plášťů a vláda I. Radičové výpovědi lékařů,“ popisuje předseda slovenské vlády.

Pak následovaly roky klidu, a to i přesto, že se v situaci zdravotníků nic nezměnilo. „Po nástupu nového ministra zdravotnictví v roce 2020 jsme našli na resortu jako výsledek práce našich předchůdců fotky plísní a bagru u Rázsoch. A do toho začínalo období pandemie,“ konstatuje Eduard Heger. Podle něj vůči zdravotníkům zvolili diametrálně odlišný přístup. „Historické zvyšování platů je realita od začátku příštího roku a také prostřednictvím Plánu obnovy a odolnosti SR zlepšíme podmínky pacientů i personálu. Úplně rozumím tomu, že lékaři v nemocnicích touží po úrovni, jaká je v zahraničí. Stejná očekávání však máme i my a na rozdíl od bývalých vlád jsme začali na tom pracovat,“ píše premiér.

Zdravotníkům chybí dialog

Zdravotníkům však slibované zvyšování platů nestačí. Lékařské odborové sdružení se již vyjádřilo, že jde o pouze jeden z jeho osmi požadavků. Proto nemocniční lékaři stále sbírají výpovědi.

Slovenská lékařská komora (SLK) také zdůrazňuje, že samotné navýšení platů na stabilizaci sektoru nemůže stačit. „Už od našeho sněmu v roce 2021 jsme upozorňovali a žádali systémové změny. Vládou schválený návrh považujeme proto jen za začátek. Nemůžeme ani připustit, aby se jakkoli zasloužené platové navýšení týkalo pouze jedné skupiny zdravotníků, jen v ústavních zdravotnických zařízeních. Navýšení musí zahrnovat všechny skupiny lékařů i ambulantní sektor,“ dodává SLK.

S navrhovanou úpravou mezd zdravotníkem nesouhlasí ani Slovenská komora medicínsko-technických pracovníků (SKMTP). Podle ní navrhované změny, na které čekali všichni zdravotníci, nezohledňují požadovaný nárůst mezd ani zásluhovost. Zároveň návrhem stále chybí požadované finanční krytí.

„Návrhy, které přináší ministerstvo zdravotnictví, nepovažujeme za adekvátní čekání ani úsilí, které věnujeme naší profesi. Prezentované návrhy nám ukazují, že zdravotníci zůstávají na okraji zájmu vlády a nejsou prioritou. Nedodržení termínu do 30. června 2022, absence seriózních jednání a nevyslechnutí našich požadavků, to je realita zdravotníků. Návrhy, které jsou takto na stole bez dostatečného dialogu, nedokážeme akceptovat a nesouhlasíme s nimi. V rámci naší komory máme registrovaných více než 20 tisíc zdravotníků. Navrhované navýšení jim nepokryje dramatické zdražování, které jakoby politici ani neviděli, že probíhá už přes devět měsíců. V rámci odpracovaných let návrh počítá pouze s dvaceti lety, což pro naše členy v praxi znamená, že dalších dvacet let budou svou profesi vykonávat bez navýšení,“ uzavírá Iveta Šluchová, prezidentka SKMTP.

Jozef Brezovský