Ceny energií jdou vysoko a snižovat teplotu v nemocnicích jen tak nelze. Foto: Pixabay

V nemocnicích nemůžeme přestat topit, vzkazují slovenské vládě zdravotničtí odboráři

Na extrémní růst energií se v příštím roce musí připravit i nemocnice a zařízení sociálních služeb. Slovenský odborový svaz zdravotnictví a sociálních služeb (SOZ ZaSS) proto očekává, že vláda vyčlení pro resort zdravotnictví v příštím roce více peněz, než původně plánovala.

Slovenské ministerstvo financí před pár dny rozpočtovým opatřením uvolnilo třicet milionů eur (zhruba 750 milionů korun) pro regionální školství. Finanční prostředky jsou určeny na kompenzaci zvýšených cen energií. „Stejnou pomoc budou potřebovat i zařízení zdravotní či sociální péče. Současný navrhovaný rozpočet pro zdravotnictví s těmito výdaji nepočítá,“ připomíná SOZ ZaSS ve své tiskové zprávě.

Nemocnice jsou vysoce zadlužené

Dluh nemocnic už nyní šplhá k téměř dvěma miliardám eur (zhruba 50 miliard korun). Při neregulovaném zvýšení cen za energie může tato částka astronomicky narůst. Vláda by proto měla podle odborů neprodleně jednat. „Očekáváme, že ministerstvo financí zapracuje požadavky resortu zdravotnictví do rozpočtu na rok 2023. Je určitě třeba dát na mzdy, aby se stabilizovali zdravotníci a aby zadlužené nemocnice neměly ještě větší problémy s placením faktur za energie,“ vyzývá Anton Szalay, předseda SOZ ZaSS.

Ministerstvo zdravotnictví požaduje navýšit platby za státního pojištěnce z 1,37 procenta na 1,9 procenta. „To by mohlo přinést více peněz do zdravotnictví. Jen je otázka, zda by toto navýšení stačilo, protože ceny energií jdou vysoko a snižovat teplotu v nemocnicích není přípustné. Vyhláška stanoví, jaké teploty mají kde být, nelze to jen tak porušit,“ dodává Anton Szalay.

Pokud jde o navýšení platů zdravotníků, které v uplynulých dnech schválila vláda, zdravotničtí odboráři ho vítají, ale na stabilizaci celého sektoru to podle nich nestačí. Je třeba přijmout další systémová opatření. „Vítáme, že po téměř dvou letech jde něco do legislativního procesu. My jsme rádi, že se nám podařilo prosadit vyšší platy nejen pro lékaře a sestry, ale pro všechny zdravotnické pracovníky. Rovněž jsme velmi rádi, že se nám podařilo prosadit praxi pro všechny zdravotnické profese,“ uzavírá Daniela Pochybová, místopředsedkyně SOZ ZaSS.

Jozef Brezovský