Ilustrační foto: Geograph/ Mike Quinn, licence CC BY-SA 2.0

Velká Británie chce dát lékárníkům větší volnost pro předepisování léků

Spojené království chystá pravidla, která lékárníkům v mnohem větším měřítku umožní předepisovat léky bez nutnosti přítomnosti lékaře. Národní zdravotní služba (NHS) v Anglii již financuje tisíce nových školicích míst a podporuje lékárníky, kteří se chtějí zapojit v rámci modelového projektu. S odkazem na informace z Velké Británie to uvedl odborný deník Deutsche Apotheker Zeitung.

Pro lékárníky ve Velké Británii není novinkou, že mohou předepisovat léky, aniž by musel být přítomen lékař. Tuto možnost totiž mají už od roku 2003. Nyní se ale britské lékárny chystají na mnohem rozvolněnější pravidla, která možnost předepisovat léčivé přípravky mnohem více rozšíří.

Před téměř 20 lety bylo mimo jiné stanoveno, že lékárníci mohli léky předepisovat jen za relativně velmi přísných podmínek. K předepsání léku v lékárně muselo dojít přinejmenším ve spojitosti s vyšetřením lékařem, který rovněž určil diagnózu. Navíc lékárna musela s tímto lékařem velice úzce spolupracovat, aby se s ním mohla dohodnout na plánu léčby, uvádí odborný deník Deutsche Apotheker Zeitung.

Léky předepisuje asi 11 procent lékárníků

V roce 2006 došlo k určitému rozvolnění pravidel, kdy už pro předepsání léku lékárník nemusel disponovat diagnózou od lékaře, ale mohl diagnostikovat sám. Mohl rovněž předepisovat všechna schválená léčiva. Ovšem pouze za podmínky, že lékárník či lékárnice absolvovali požadované školení a stali se z nich takzvaní „nezávislí předepisující lékaři“.

Jenže status nezávislého předepisujícího lékaře za celou dobu získalo jen asi 7350 lékárníků či lékárnic. Takový počet ale představuje jen asi 11procentní podíl na jejich celkovém počtu ve Spojeném království. Přesto přibyl počet takto vydaných receptů z přibližně 6,2 milionu v roce 2015 na přibližně 32,5 milionu v roce 2020.

Další nárůst počtu lékárníků, kteří si budou moci léky předepisovat po vlastní ose, by se měl konat po avizovaném zjednodušení pravidel. A to poté, co Národní zdravotní služba (NHS – National Health Service) v příštích čtyřech letech nabídne nejméně tři tisícovky dalších kurzů vedoucích k získání statusu „nezávislý předepisující lékař“.

Půl miliardy korun na doškolení

Britská vláda na vzdělávání tímto směrem vynaloží kolem 16 milionů liber (asi 453 milionů korun). Vzdělávací program, který bude možné absolvovat při práci, potrvá deset měsíců a zahrnuje 400 hodin výuky a dvanáctidenní stáž.

Program je otevřen všem lékárníkům, kteří o něj mají zájem, musí ale splnit jednu podmínku. Musí si najít mentora, který je bude během školení doprovázet. Takovým mentorem se může stát například lékař, zdravotní sestra nebo lékárník, který má s vystavováním receptů nejméně tříleté zkušenosti, což musí doložit dokumenty o praxi. Právě role mentorů bude důležitá během praktické výuky.

Podle odborného časopisu Pharmaceutical Journal ale není na trhu dostatek mentorů, kteří by se do programu chtěli zapojit. Jedním z důvodů nejspíš je i fakt, že za mentorství nepřichází žádná odměna například ze strany státu.

Začne celoplošný pilotní projekt

Problém ale bude zřejmě také v tom, že vysoké školy ve Velké Británii málo studijních míst pro daný obor. „Nabízené tři tisícovky míst v rámci postgraduálního vzdělávání je nepochybně krokem vpřed. Bohužel ve financování není zohledněn nedostatek mentorů, a tak se obávám, že mnoho lékárníků, kteří se chtějí ke studiu na nezávislého předepisujícího lékaře nakonec nenajdou mentory, bez nichž kurs absolvovat nemohou,“ řekl deníku Deutsche Apotheker Zeitung William Swain, učitel na University College London School of Pharmacy.

Národní zdravotní služba také spustí pilotní projekt pro vydávání receptů lékárnami. V jeho rámci budou nezávislí předepisující lékaři po celé Anglii léky předepisovat. Výsledky se následně posoudí a případně se z nich vyvodí závěry.

Petr Musil