Ilustrační foto: pix4free.org

Meziročně přibylo nově zachycených případů HIV, více než polovina jsou cizinci

Nově zachycených případů HIV infekce v ČR bylo letos do konce září asi o 18 procent více než loni ve stejném období. Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu (SZÚ) eviduje letos zatím 221 případů, informovala dnes ČTK v tiskové zprávě. Více než polovina z nich jsou cizinci. Mezi uprchlíky z Ukrajiny, kteří do ČR dorazili od začátku války a které SZÚ eviduje zvlášť, bylo dalších 511 HIV pozitivních osob včetně dětí. Většina o pozitivitě věděla a pokračuje v léčbě.

„Na nárůstu se především podílejí Ukrajinci, kteří nemají status uprchlíka a většinou se dříve léčili na Ukrajině,“ uvedli zástupci SZÚ. Těchto Ukrajinců s dlouhodobým pobytem v Česku bylo mezi nově nahlášenými 75. Proti prvním devíti měsícům loňského roku je jejich počet 2,5krát vyšší.

Navíc od začátku válečného konfliktu na Ukrajině přišlo do ČR celkem 511 HIV pozitivních Ukrajinců, kteří mají statut uprchlíka, mezi nimi 351 žen a 160 mužů. Bylo mezi nimi i 18 dětí do 15 let, z toho deset chlapců a osm dívek. „Naprostá většina těchto uprchlíků věděla o své HIV pozitivitě, léčila se dosud na Ukrajině a důvodem návštěvy bylo zajištění kontinuity léčby HIV infekce, což je žádoucí z hlediska snížení rizika přenosu infekce HIV do populace ČR,“ uvedla NRL.

Mezi 221 nově diagnostikovanými případy bylo zhruba 82 procent mužů. Nejčastěji mají obvyklé bydliště v oblasti Prahy a méně často v Jihomoravském kraji. „Stále dominuje přenos infekce HIV sexuální cestou. A v rámci něj převládá přenos u mužů majících sex s muži, i když výrazně méně než v minulých letech,“ popsali odborníci ze SZÚ. Sexuálním stykem mezi muži se nakazilo 53 procent nových případů, heterosexuálním stykem 31 procent. V asi 4,6 procenta, tedy sedmi případech, byla nákaza při injekčním užívání drog.

Virus HIV napadá bílé krvinky, takzvané lymfocyty, které jsou nezbytné pro imunitu. Jejich množství po nakažení do zhruba šesti týdnů prudce klesne. Pak se propad zastaví a situace se zlepší. Postupně ale tento typ bílých krvinek znovu ubývá, což může trvat i osm let. Po nich obvykle propuká nemoc AIDS, která je bez léčby smrtelná. Od počátku roku 2022 bylo zaznamenáno 36 nových případů AIDS, z nich 32 bylo u osob s nově diagnostikovanou HIV pozitivitou.

-čtk-