Foto: Pixabay

Podporu slovenským lékařům ve výpovědích vyjadřují kolegové i další zdravotníci

Sněm Slovenské lékařské komory (SLK) schválil na svém zasedání 30. září usnesení o podpoře aktuálních požadavků zdravotníků. Zároveň vyzval poslance slovenské Národní rady urychleně zastavit eskalaci dlouhodobých negativních procesů, které těžce doléhají na lékaře, pacienty i celé zdravotnictví. SLK o tom informovala v tiskové zprávě.

Sněm SLK v usnesení vyslovil podporu pro kroky Lékařského odborového sdružení (LOZ) a lékařů, kteří podali výpovědi. „Podpoří i kroky všech lékařských organizací, které jsou zaměřeny na zlepšení ohodnocení všech pracovníků ve zdravotnictví,“ uvedla SLK. Sněm SLK zároveň podporuje další nátlakové akce v případě, že nedojde k adekvátnímu dofinancování zdravotnického systému v zákoně o státním rozpočtu. Sněm si podle dalšího usnesení vysoce cení postoje lékařů, kteří bez ohledu na svou profesní budoucnost podali nebo ještě podají výpovědi v návaznosti na požadavky LOZ. „Věříme, že rozhodnutí Národní rady odstraní důvod jejich postupu – v opačném případě bude SLK hledat možnosti jejich další podpory,“ dodává komora.

Řešení nelze nalézt bez dialogu

Zastavit výpovědi lékařů vyzvala slovenskou vládu, předsedu vlády i parlament i Slovenská komora medicínsko-technických pracovníků (SKMTP). Podle ní je to poslední šance, jak udržet systém zdravotnictví při životě. „Spoléhat se na náhodu, jak deklarovali představitelé vlády v souvislosti s počty i strukturou lékařů ve výpovědích, považuje komora za absolutní hazard. Nepochopitelné je i prohlášení ministra zdravotnictví, že situaci budou řešit až po podání výpovědí,“ řekla Iveta Šluchová, prezidentka SKMTP.

Zdravotnictví a lidé, kteří v něm pracují, jsou podle jejích slov obrovským, zatím funkčním mechanismem, který pracuje na hranici svých možností. „Myslet si, že když amputujete ruku, nohu či hlavu, tak všechno bude fungovat dál, je nezodpovědné a naivní. Úkolem slovenské vlády, ministerstva zdravotnictví, ale zejména předsedy vlády Eduarda Hegera je udržet všechno pohromadě,“ tvrdí prezidentka SKMTP.

Premiér podle ní dal chlapské slovo, které však nedodržel a v posledních vyjádřeních se už od všech řešení distancoval. „Zdravotníci jsou solidární, všechny profese lékaři, sestry, sanitáři, laboranti i uklízečky spolupracují a nejhorší, co se může stát je, že přestanou pracovat pro pacienty. Odpovědná za to bude vláda, ministerstvo, ale zejména premiér Eduard Heger. Pokud k tomu dojde, bude to fatální, bezprecedentní selhání. Je to proto poslední výzva k záchraně slovenského zdravotnictví. Všichni jsme požadovali dialog a řešení. Vláda si dosud neuvědomila, že řešení nemohou v této těžké době přijít bez dialogu,“ dodala Iveta Šluchová.

SKMTP nebude vyzývat své členy k podávání výpovědí. Věří ale, že pokud by se premiér a předseda Národní rady Boris Kollár dohodli se zdravotníky, bylo by ještě možné výpovědi zastavit. SKMTP zároveň vyjádřila solidaritu Lékařskému odborovému svazu.

Jozef Brezovský