Eliška Machová, zástupkyně tiskového mluvčího na ministerstvu zdravotnictví. Foto: Radek Čepelák

Snažíme se komunikovat lépe a otevřeněji, popisuje strategii resortu zástupkyně tiskového mluvčího na ministerstvu zdravotnictví Eliška Machová

Nastavení komunikace je první věc, kterou musíte udělat s příchodem nového ministra na jeho post. Začínáte s čistým stolem a vše je potřeba znovu definovat, říká Eliška Machová zástupkyně tiskového mluvčího na ministerstvu zdravotnictví. Ta na konferenci Zdravotnického deníku Komunikace ve zdravotnictví popisovala i komunikaci ministerstva se zdravotnickými organizacemi a s veřejností nebo zdravotnické priority v rámci českého předsednictví v Radě Evropské unie.

O interní a externí komunikaci ministerstva zdravotnictví se v současné době v rámci dvou oddělení stará osm lidí. Podle Elišky Machové jsou si všichni vědomi důležitosti toho, že jde o veřejné zdraví a lidské životy a že informace, které se dostanou ven, mají dopad na každého občana. Machová také chválí kooperaci s kolegy z tiskových oddělení ostatních ministerstev. „Na úrovni tiskových mluvčí si dokážeme mezirezortně vykomunikovat spoustu věcí, které si ministři neřeknou mezi sebou na vládě,“ říká.

Úřad vlády pro ministerstvo zdravotnictví také monitoruje různé dezinformace, které se objevují v mediálním prostředí. „Vzhledem k tomu, že se bavíme o zdraví, jde o velmi citlivé informace, se kterými také musíme velmi citlivě nakládat. Nejvíce bojujeme s dezinformacemi týkajícími se covidu-19, restrikcí a očkování. A nejde jen o informace o očkování proti covidu, ale bohužel stále častěji i proti očkování obecně,“ popisuje Machová.

Zástupkyně tiskového mluvčího na ministerstvu zdravotnictví Eliška Machová hovoří na konferenci Komunikace ve zdravotnictví.

Ta připomíná i další komunikační agendu ministerstva, jehož zástupci se každý týden setkávají s přímo řízenými organizacemi, partnery a odborníky na různých úrovních. „Pravidelně komunikujeme s fakultními nemocnicemi, Státním zdravotním ústavem, se SÚKL a ÚZIS, s asociací krajů, odbornou veřejností, ale třeba i s pacientskými organizacemi. Komunikujeme i se zdravotními pojišťovnami a samozřejmě i s širokou veřejností,“ vyjmenovává Machová.

Více lékař, méně politik

Machová také popsala, jak to na ministerstvu chodí při výměně vládních garnitur. „Přijdete na ministerstvo a vaši předchůdci vám tam – co se oblasti komunikace týče – nenechají nic. Jen čisté stoly. Takže musíte všechno nastavovat od začátku. Jediné, co vám zůstane, je 400 úředníků ministerstva, s nimiž můžete komunikovat o tom, co v minulých letech dělali,“ říká. A popisuje, že po nastavení nové interní i externí komunikace, přišel tým kolem ministra Vlastimila Válka i s novým přístupem. „Naše strategie je taková, že pan ministr a s ním i naše oddělení komunikace vystupujeme tak, že pan ministr je především lékař, nikoli politik. Takže se snaží akcentovat své lékařské názory,“ říká Machová. Rozdílnost v přístupu, který se oproti dřívějšku podle Machové „méně řídí politickou sférou“, prý vnímají i ministerští úředníci.

Jinou strategii než předchozí vedení ministerstva se podle Machové snažil Válkův tým nastolit i v boji s pandemií covidu a v informování novinářů o opatřeních a plánech ministerstva. „Snažíme se komunikovat lépe, otevřeněji a odpovídat na všechny dotazy, které nám přijdou. Jestli se nám zlepšení v komunikaci povedlo, musí posoudit lidé,“ dodává zástupkyně tiskového mluvčího.

České předsednictví

A jak se agenda ministerstva zdravotnictví uzpůsobuje českému předsednictví v Radě Evropské unie? „V rámci předsednictví jsme si zvolili čtyři témata, která jsou nám jako České republice velmi blízká – onkologie, vzácná onemocnění, vakcinaci a léčiva,“ říká Machová. V rámci českého předsednictví se tedy ministerstvo zdravotnictví zabývá například zaváděním standardů onkologické péče napříč evropskými zeměmi, ale i obecněji definované centralizované péče. „Ta by znamenala, že kdyby se vám něco stalo dejme tomu v Itálii, tak aby do budoucna bylo možné získat stejnou péči, tedy na takovém standardu, na jaký jste zvyklí tady v České republice,“ přiblížila Machová.

Publikum poslouchá vystoupení Elišky Machové z ministerstva zdravotnictví na konferenci Komunikace ve zdravotnictví.

Další agendou je pak například sdílený datový prostor. Aby lékaři, kteří vás v té Itálii budou moci ošetřit, měli k dispozici celou vaši zdravotní dokumentaci. To jsou samozřejmě návrhy a postupy, které v rámci legislativy není možné za pouhý půlrok předsednictví dotáhnout, jsou to kroky, kterými se posouváme. Nedotáhne je úplně ani další nástupnická předsedající země,“ dodala. Eliška Machová také hovořila o vyjednávání s výrobci vakcín, o čemž už Zdravotnický deník informoval.

Jakub Němec

Foto: Radek Čepelák

Poděkování za podporu konference patří generálním partnerům Všeobecné zdravotní pojišťovně ČR, Asociaci inovativního farmaceutického průmyslu, Takeda Pharmaceuticals, Amgen, ORCZ a partnerům Novartis, MSD, Alk, Remmark a Vojenské zdravotní pojišťovně.