Ilustrační foto: https://fshoq.com, licence CC BY 4.0

Německé nemocnice dostanou na pokrytí drahých energií obří injekci. Praktičtí lékaři nic

Spolková vláda a vlády jednotlivých spolkových zemí Německa potvrdily, že tamním nemocnicím výrazně přidají peníze na pokrytí dodatečných nákladů na drahé energie. Peníze půjdou z 200miliardového balíku, který nedávno na podporu domácí ekonomiky schválila vláda Olafa Scholze (SPD). S odkazem na návrh spolkové vlády o tom informoval odborný deník Ärzte Zeitung.

Běžné nemocnice, fakultní nemocnice a pečovatelské domy dostanou od spolkové vlády a zemských vlád osm miliard eur (asi 196 miliard korun) jako mimořádnou finanční injekci na pokrytí drahých energií. Vyplývá to z usnesení kabinetu Olafa Scholze i zemských vlád.

Vedle osmimiliardové pomoci se zmíněná zdravotnická a pečovatelská zařízení mohou těšit na další čtyři miliardy eur (necelých 100 miliard korun) jako pomoc z fondu pro případ nouze. Celkově tak nemocnice a pečovatelská zařízení budou moci z veřejných rozpočtů čerpat až 12 miliard eur (bezmála 300 miliard korun).

Součást 200miliardového balíku

Plánovaná pomoc je součástí obranného ekonomického štítu v objemu 200 miliard eur (asi 4,9 bilionu korun), který před několika málo týdny schválila koaliční vláda spolkového kancléře Olafa Scholze. Nemocnice dosud prakticky jen marně volaly a upozorňovaly politiky na hrozící problém, pokud jim nepomohou.

„Přestože (nemocnice) těží z cenových brzd u elektřiny a plynu, jsou stejně silně zatíženy rostoucími náklady, a ne vždy jsou komplexně schopné snížit náklady na energie prostřednictvím nižší spotřeby nebo zvýšením energetické účinnosti,“ cituje deník Ärzte Zeitung společné usnesení spolkové vlády a vlád spolkových zemí.

Místopředsedkyně poslaneckého klubu vládní SPD Dagmar Schmidtová upozornila, že další miliarda eur je vyhrazena pro poskytovatele sociálních služeb na rehabilitaci a participaci, další pro „ostatní organizace a poskytovatele sociálních služeb v systému sociálního zabezpečení“.

Rozhořčení praktici píší ministrovi

K překvapení řady odborníků ale v balíku o objemu 12 miliard eur nejsou zahrnuty ordinace praktických lékařů. Vedení Národní asociace lékařů statutárních zdravotních pojišťoven proto napsalo dopis spolkovému ministru zdravotnictví Karlu Lauterbachovi (SPD).

„Rádi bychom znovu upozornili na skutečnost, že současnou situací trpí také praktičtí lékaři, zvláště pak ti, kteří provozují energeticky náročnou léčbu,“ stojí mimo jiné v dopise, který má deník Ärzte Zeitung k dispozici. Například samotný provoz magnetického rezonančního tomografu vyžaduje roční množství elektřiny, které by zásobovalo dvoučlennou domácnost po dobu 30 let, upozornila asociace.

„Jsme přesvědčeni, že vznikla naléhavá potřeba chránit tuto složku zdravotnictví před drastickým nárůstem nákladů a v konečném důsledku také zajistit, aby se dostupnost ambulantní péče pro pacienty nezhoršila,“ uvedl ředitel asociace Andreas Gassen a jeho zástupci Stephan Hofmeister a Thomas Kriedel.

Praktici by si mohli sáhnout na peníze z jiných programů

Přestože se praktičtí lékaři v návrhu na finanční pomoc zdravotnickým zařízením neobjevují, mohli by čerpat z programů, které jsou určeny pro malé a střední firmy. O konkrétních detailech se má ale ještě jednat, uvedl deník Ärzte Zeitung.

Spolková vláda nicméně již dala najevo, že vedle využití cenových stropů na elektřinu a plyn, jichž mohou praktici využívat, vyhradí miliardu eur z ekonomického stabilizačního fondu. Pokud s tím budou souhlasit vlády jednotlivých spolkových zemí.

Petr Musil