Foto: Pixabay

Psoriázou trpí na Slovensku 200 tisíc lidí, u třetiny se později rozvine

Psoriáza je autoimunitní choroba, která se projevuje chronickým zánětem kůže. Podle statistik na Slovensku jí trpí více než 200 tisíc evidovaných pacientů. Asi u třetiny z nich se později rozvine psoriatická artritida. Jedná se o revmatické onemocnění postihující klouby i nehtová ložiska.

Zánětlivá odpověď, která vzniká při psoriáze, může vést ke zvýšenému výskytu dalších zánětlivých onemocnění, ale například i k metabolickému syndromu, diabetes mellitus 2. typu, kardiovaskulárním chorobám nebo zánětlivým onemocněním střeva. Psoriáza může vypuknout v jakémkoli věku, ale podle údajů Světové zdravotnické organizace je nejrozšířenější ve věkové skupině 50 až 69 let. Hlášený výskyt onemocnění v jednotlivých zemích se pohybuje v rozmezí mezi 0,09 až 11,4 procenta, přičemž v rozvinutých zemích se týká 2 až 4 procent populace.

Léčba je lokální, většinou ambulantní

Přestože je původ psoriázy nejasný, hraje významnou roli dědičnost. Proces jejího vzniku je však dobře popsán. Imunitní systém nepřiměřeně urychluje obnovu kožních buněk, jejichž cyklus u běžného člověka trvá 28 dní. Avšak u lidí trpících psoriázou se kožní buňky reprodukují po třech až šesti dnech, což vede ke zhrubnutí kůže a jejímu nadměrnému olupování. Ložiska jsou červená, ohraničená a tvoří se na nich bílé či stříbřité šupiny. Jelikož kůže je extrémně suchá, důležité je její ošetřování.

„Léčba psoriázy je lokální. Spočívá v aplikaci promašťujících přípravků, odšupujících keratolytických přípravků či v aplikaci kortikosteroidů. Účinná je také fototerapie. Následně se přistupuje k systémové léčbě, která je však časově limitována maximálně na dva roky, neboť může být doprovázena nežádoucími účinky,“ říká Denisa Dostálová, kožní lékařka z AGEL Clinic Bratislava v tiskové zprávě. Pacient se obvykle léčí ambulantně, hospitalizace na klinických pracovištích je často potřebná při těžké generalizované formě psoriázy. Pomáhá také pobyt ve specializovaných lázních.

Psoriáza je nevyléčitelná nemoc

Kromě vrozené predispozice mají na vznik a průběh onemocnění vliv různé infekce, hormonální změny, nadměrný stres, některé léky například betablokátory, ale také životospráva. Ke zhoršení projevů standardně dochází na podzim a v zimě, ke zlepšení zase v létě. Onemocnění se může projevit v jakémkoli věku, i u dětí. Častěji jsou postiženy ženy, ale muži mají obvykle těžší průběh. Psoriatická ložiska se objevují na loktech, kolenou, zádech v křížové oblasti, ale mohou být lokalizována i ve vlasaté části hlavy, na tváři, nehtech, někdy i na celém těle. Mnoho pacientů je vyčerpáno z dlouhodobého koloběhu nemoci, nezřídka rezignují na zlepšení svého zdravotního stavu a dostávají se do sociální izolace. Avšak nemoc nelze zvládnout bez kožního lékaře. Psoriáza je nevyléčitelná, ale léčitelná, přičemž terapie se odvíjí od stupně závažnosti postižení těla.

„Biologická léčba je indikována u pacientů se středně závažnou až závažnou formou ložiskové psoriázy po vyčerpání ostatních dostupných možností léčby. Pacient musí mít minimálně desetiprocentní postižení kůže s tzv. PASI skóre vyšším než 10,“ vysvětluje Denisa Dostálová. Skóre odráží množství šupin, intenzitu zánětu, infiltrace kůže a rozsah postižení jejího povrchu. Podává se téměř vždy ve formě podkožních injekcí či rtů.

Dostupná je již i moderní tabletová léčba, která má komplexní účinek na probíhající zánět, působí přímo v buňkách organizmu, neovlivňuje celkovou imunitu pacienta, metabolismus ani jednotlivé životně důležité orgány, proto je možné ji aplikovat například iu onkologických pacientů. „Momentálně se může podávat i u pacientů s menším rozsahem postižení, pokud jim psoriáza výrazně snižuje kvalitu života třeba při postižení vlasaté části hlavy, nehtů či dlaní,“ uzavírá Denisa Dostálová.

Jozef Brezovský