Slovenský premiér Eduard Heger (druhý zprava) na rokovaní s lekářskymi odboráři, kde řešili výpovědi lékařů. Foto: Úřad vlády SR

Slovensko požádalo země V4 o pomoc pro případ, že bude potřebovat lékaře

Slovenský premiér Eduard Heger dnes požádal své kolegy z Česka, Polska a Maďarska o pomoc, pokud by jeho země potřebovala lékaře. Řekl to po jednání šéfů vlád států Visegrádské skupiny V4 v Košicích. Slovenské vládě se ve středu nepodařilo podepsat s lékařskými odbory memorandum o splnění jejich požadavků. V prosinci vyprší lhůta pro výpovědi, kterou podalo více než dva tisíce nespokojených lékařů.

„Požádal jsem kolegy o pomoc, pokud bychom od příštího měsíce potřebovali lékaře do našich nemocnic,“ uvedl Heger. Ostatní premiéři podle něj dali najevo, že jsou ochotni Slovensku pomoci. Dodal, že o konkrétních počtech lékařů, kteří by v případě nouze měli na Slovensku pomoci, s nimi nemluvil. Domluvil se s nimi, že o nemocné ve slovenském příhraničí by se dokázaly postarat nemocnice ve druhé zemi.

Nespokojení slovenští lékaři na konci září začali hromadně podávat výpovědi s cílem prosadit osm svých požadavků. Mezi nimi je nejen výraznější zvýšení platů, ale také navýšení počtu lékařů a sester v nemocnicích, zajištění dostatku peněz pro nemocnice od zdravotních pojišťoven či podpora lékařských fakult. Odchod lékařů by podle ministra zdravotnictví Vladimíra Lengvarského znamenal, že nemocnice budou poskytovat pouze neodkladnou zdravotní péči. Země se v souvislosti s hrozícím odchodem lékařů ale také připravuje na možnost vyhlášení nouzového stavu.

ČTK