Foto: Rawpixel

Část akutních lůžek v nemocnicích v Ústeckém kraji se zřejmě promění na následná

Struktura lůžek v nemocnicích v Ústeckém kraji se změní. Na nevyrovnanost poměru akutních lůžek a lůžek pro následnou péči upozornila nedávno zveřejněná zdravotnická studie obyvatel Ústeckého kraje, kterou zpracoval Ústav zdravotnických informací a statistiky. Krajská zdravotní, pod níž patří sedm nemocnic v regionu, chce posílit následnou a paliativní péči, vznikají také specializovaná centra. ČTK to řekla mluvčí Krajské zdravotní (KZ) Jana Mrákotová.

Akutních lůžek je v Ústeckém kraji téměř dvakrát víc než těch určených pro následnou péči. Stárnutí populace přitom bude vyžadovat podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška rostoucí objem péče. „Ta musí být převážně zajišťována mimo nákladné hospitalizace na akutních lůžkách,“ uvedl.

V současnosti se podle Mrákotové spíše počet lůžek redukuje, a to v důsledku potřeby efektivně využívat personální kapacity. „Předpokládáme, že se uvolní technicky nevyhovující stanice a část lůžek se přemění na lůžka následná,“ uvedla mluvčí. Různými investicemi v nemocnicích v Děčíně, Chomutově, Ústí nad Labem a jinde se snaží KZ zvýšit počet specializovaných center. „V rámci koncepce KZ se snažíme o centralizaci tam, kde je to účelné. Zároveň chceme uchovat pro občany Ústeckého kraje regionální dostupnost, byť si musíme připustit, že ne v každé naší nemocnici bude vše. Není to udržitelné ekonomicky ani personálně,“ uvedla mluvčí. .

Na následnou péči se chce soustředit KZ i vedení Ústeckého kraje, které si zdravotnickou studii zadalo. Analytická studie bude sloužit ke zpracování krajské koncepce zdravotnictví. „Z mého pohledu jsme tu za minutu dvanáct a máme pět až sedm let na to nějakým způsobem adaptovat strukturu zdravotních služeb a připravit je na to, co přijde,“ uvedl Dušek.

-čtk-