Zleva děkan 2. lékařské fakulty prof. MUDr. Marek Babjuk, CSc., ministr zdravotnictví a radiolog prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc., MBA, EBIR, ředitel FN Motol JUDr., Ing. Miloslav Ludvík, MBA a garant programu prof. MUDr. Miloslav Roček, CSc., FCIRSE, EBIR, MBA. Zdroj: 2. LF UK

Dobře placení, ale nedostatkoví. Druhá lékařská fakulta UK bude vychovávat v Motole radiologické asistenty

Potřeba specialistů, kteří budou obsluhovat moderní zobrazovací techniku ve zdravotnictví dramaticky stoupá, ale studentů je málo. To by měl změnit nový studijní program Radiologické asistence, který spustila druhá lékařská fakulta Univerzity Karlovy. Snahou je zajistit adekvátní počet radiologických asistentů pro zvyšující se potřeby moderních nemocnic. „Vzdělávání bude probíhat na půdě Fakultní nemocnice v Motole. Věřím, že budeme schopni vychovat špičkové odborníky v oboru,“ uvedl tiskovou konferenci děkan 2. lékařské fakulty profesor Marek Babjuk. Mediální tváří programu se stal zpěvák Dan Bárta, který před lety tento obor sám vystudoval. 

Novodobé zdravotnictví stále více využívá různorodé zobrazovací metody. Ačkoliv studium ročně absolvuje kolem dvou set studentů, poptávka po této profesi se ve zdravotnictví stále zvyšuje. Důležitost oboru podtrhl také přednosta Kliniky zobrazovacích metod 2. LF UK a FN Motol a předseda České radiologické společnosti ČLS JEP Miloslav Roček. „Potřeba radiologických asistentů je velká. Nejen, že musíme nahradit radiologické asistenty, kteří odcházejí do důchodu, ale mluví se také o Národním onkologickém centru, kde bude potřeba této profese významná. Metody dramaticky postupují kupředu“, zdůraznil.

Ministr zdravotnictví a radiolog Vlastimil Válek na konferenci podtrhnul, že Radiologická asistence je obor perspektivní a komplexní, který umožňuje studentům další vzdělávání.  „Nositelem zdravotního výkonu je radiologický asistent. Všude, kde se objeví technika, tam jsou zapotřebí tyto profese.“ O tom, že se jedná o profesi inovativní a atraktivní, informoval také Miloslav Roček. „Radiologický asistent je součástí intervenčního týmu při miniinvazivních výkonech na cévách celého těla i při necévních intervencích. Díky tomuto oboru můžeme provést operační zákroky jen z malého kožního vpichu, např. plastiku obratlů,“ dodal. 

2. LF UK představila na tiskové konferenci nový bakalářský program Radiologické asistence, Zdroj: 2. LF UK

Radiologických asistentů je vzhledem k rychlému rozvoji oboru nedostatek

V Motolské nemocnici chybí dle slov ředitele Miloslava Ludvíka zhruba dvacet radiologických asistentů a zaměstnaných jich je přes sedmdesát. Po vzniku Národního onkologického centra jejich potřeba ještě naroste. Nemocnice chce proto motivovat studenty pomocí stipendií. Obor je podle Ludvíka lákavý i z hlediska platového ohodnocení. „Když si srovnám seznam nelékařských a nefarmaceutických profesí, radiologický asistent patří k nejlépe placeným zaměstnáním. Jsme na násobcích průměrného příjmu v České republice,“ sdělil. Atraktivní finanční ohodnocení i pro nelékařské profese ve zdravotnictví zdůraznil také ministr zdravotnictví Válek. „Kvalitní pracovníky musíme umět zaplatit. Ve spolupráci s odbornou veřejností i lékařskými fakultami chci spolupracovat na posílení této i ostatních nelékařských profesích“, dodal.

Nízká obsazenost této pozice podle mluvčí společnosti AKESO Petry Horákové zatím neohrožuje provoz jednotlivých nemocničních oddělení, kam spadá Nemocnice Hořovice, Rehabilitační nemocnice Beroun, Diagnostické centrum v Praze a Radiologické a onkologické centrum Multiscan v Pardubicích. Vzhledem k současnému rozšiřování Nemocnice Hořovice se ale počet radiologických asistentů bude muset v budoucnu navýšit. „V rámci našeho holdingu AKESO nyní poptáváme radiologické asistenty do všech našich provozů ve Středočeském kraji, do Nemocnice Hořovice a Rehabilitační nemocnice Beroun,“ podotkla. Společnost AKESO pro své zaměstnance nabízí širokou škálu firemních benefitů jako například plně vybavené byty prémiové kvality, svozovou dopravu, příspěvek tři procenta z hrubé mzdy na penzijní připojištění, MultiSport kartu a další.

První zájemci o studium Radiologická asistence se mohou hlásit do konce března. Kromě nového oboru nabízí 2. lékařská fakulta i další dva nelékařské bakalářské programy – Všeobecné ošetřovatelství a Pediatrické ošetřovatelství.

Nela Slivková