Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. Foto: Úřad vlády ČR

Podle zmocněnkyně začne pracovat tým, který navrhne změny péče o postižené

Tým expertů, který má navrhnout změny systému péče o postižené lidi s náročným chováním, začne v nejbližší době pracovat. Postup zástupců resortů práce, školství a zdravotnictví a sedmi organizací na podporu lidí s handicapem bude koordinovat vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. Řekla to dnes ČTK. Příprava kroků ke zlepšení systému péče je reakcí na informace o úmrtí postižené klientky v jindřichohradeckém zařízení a o zacházení s dalšími mentálně handicapovanými v českých léčebnách, které zveřejnil týdeník Respekt.

„Postup budu koordinovat tak, abychom měli v nejbližších měsících hotové návrhy systémových kroků,“ řekla Šimáčková Laurenčíková. Tento týden se rozešlou pozvánky na první jednání týmu, uskutečnit by se mohlo příští týden.

Podle organizací na pomoc handicapovaným, mezi které patří Děti úplňku, Aliance pro individualizovanou podporu, Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením či Jednota pro deinstitucionalizaci, se v Česku zatím podporuje spíš ústavní péče a chybí komunitní zařízení, stacionáře, chráněné bydlení, služby v domácím prostředí i vzdělávání pracovníků. Upravit by se mělo i nastavení příspěvků na péči.

Zmocněnkyně už dříve oznámila, že se tým expertů zaměří na pět hlavních bodů. Posílit by se měla inspekce kvality a naplňování lidských práv v sociálních, zdravotních a školských službách. Vzniknout by měla síť odborníků „pro intervence a konzultace“, kteří by poradili a mohli zasáhnout. Personál by se měl vzdělávat v metodách pozitivní podpory chování, zapojit by se měli odborníci ze zahraničí. Omezování a utlumování klientů léky v psychiatrických zařízeních by se mělo minimalizovat. Podpořit by se měl rozvoj komunitních a odlehčovacích služeb a osobní asistence.

Šimáčková Laurenčíková poukazuje na to, že Česko se zavázalo k zajištění důstojného života a co nejlepších podmínek i v mezinárodních dokumentech. Patří mezi ně třeba úmluvy o právech dítěte či o právech lidí se zdravotním postižením. Zmocněnkyně je přesvědčena, že se péče postupně mění. „Skutečně se posouváme k systému, který bude funkční a vstřícný a bude zajišťovat spravedlivou podporu všem,“ řekla.

Respekt v článku informoval o tom, že v jindřichohradeckém domově pro lidi s mentálním postižením jeden ze zaměstnanců předloni v lednu usmrtil sedmatřicetiletou těžce mentálně postiženou ženu. K zabití se podle týdeníku přiznal, klientku prý chtěl zklidnit. Krajský soud ho původně odsoudil k deseti letům vězení za vraždu, odvolací Vrchní soud v Praze rozsudek zmírnil na tři roky za usmrcení z nedbalosti. Z vězení už byl muž propuštěn. Respekt přiblížil i případy dalších lidí s mentálním handicapem s náročným chováním a zacházení s nimi. Poukazuje na metody, které se používají s ohledem na klientovu důstojnost, potřeby a práva v zahraničí a díky nimž je stav postižených lepší.

-čtk-