Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach. Foto: Superbass / CC-BY-SA-4.0 (via Wikimedia Commons)

Potřebujeme větší finanční zajištění, zní z německých nemocnic na adresu navržené reformy

Konkrétní návrh zákona, který zavede velkou nemocniční reformu v Německu, bude předložen do léta letošního roku. Shodly se na tom spolková a zemské vlády na svém úvodním zasedání k projednávání návrhu reformy z dílny spolkového ministra zdravotnictví Karla Lauterbacha a jeho expertního týmu. S odkazem na čtvrteční jednání mezi zmíněnými institucemi to uvedl odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

„Základem pro uvedení nemocniční reformy v život by měla být společná legislativa,“ řekl po jednání o návrhu nemocniční reformy spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach (SPD). Na paragrafovém znění má pracovat spolková vláda, parlamentní frakce ve Spolkovém sněmu a také spolkové země. Lauterbach věří, že reforma nakonec získá maximální podporu.

Dohodli se, že se dohodnou

Spolkový ministr zdravotnictví vyhodnotil jednání jako skutečně dobré. Zároveň ale zopakoval, že není zdaleka vyhráno. „V tuto chvíli existuje pouze shoda na tom, jaké jsou problémy a jaká by mohla být konkrétní řešení,“ řekl. Podle něho zatím neexistuje shoda na konkrétních implementačních detailech nemocniční reformy.

Její provedení je ale více než potřebné. Kolem 60 procent německých nemocnic má totiž v současné době značné finanční problémy, jak Karl Lauterbach upozornil. Chybí lékařské vybavení, adekvátní budovy a personál pro poskytování zdravotní péče přiměřené kvality.

„Nestává se tak často, že by na legislativě spolupracovala spolková vláda s vládami spolkových zemí. Zpravidla legislativu připravuje spolková vláda sama a spolkové země se k ní vyjadřují až ve Spolkové radě,“ řekla po jednání dolnosaská ministryně zdravotnictví Daniela Behrensová (SPD). Že je tomu v tomto případě jinak, podle ní dokazuje, jak důležitý úkol spolkové země v chystané nemocniční reformě mají.

Kritika od opozičních politiků

Jenže i když na reformě spolupracují vlády obou úrovní, nevyhnul se plán kritice. Například ministr zdravotnictví Severního Porýní-Vestfálska Karl-Josef Laumann (CDU) se jasně vyslovil pro to, aby spolkové země byly i nadále odpovědné za plánování nemocnic. „Nemůžete na nemocnice použít spolkovou šablonu. Musíte vzít v úvahu regionální rozdíly,“ apeloval.

Podle Laumanna je rovněž nevhodné, aby nemocniční reforma vycházela z tak velkého množství celostátně stanovených kritérií. „Například ze strany lékařské služby nebo institutu odměňování v nemocnicích. To výrazně omezuje plánování nemocnic na úrovni spolkových zemí,“ upozornil Laumann.

K návrhu nemocniční reformy se po detailním obeznámením vyjádřila také Německá nemocniční společnost (DKG). Uvítala shodu mezi spolkovou vládou a vládami spolkových zemí na tom, že legislativní návrh bude vypracováván společně po vzájemných jednáních.

Nemocnice žádají větší finanční polštář

„Potřebujeme společné pochopení toho, jak by měla nemocniční péče vypadat. Je velmi pozitivní, že by konkrétní zákon mohl být předložen do začátku letních prázdnin, protože naléhavě potřebujeme plánování zabezpečení klinik,“ uvedl Gerald Gaβ, generální ředitel Německé nemocniční společnosti.

Podle Gaβe by však nemocnice měly mít zajištěny vyšší objemy peněžních prostředků, a to zejména na investice. „I když ve spolkových zemích došlo k nárůstu investičních fondů, nestačí to. Fondy stále postrádají značné finanční prostředky,“ uvedl Gaβ.

Šéf DKG upozornil, že je nutné zajistit financování dodatečných nákladů, které způsobí například inflace. Gaβ odhadl, že nemocnicím bude na konci letošního roku chybět kolem 15 miliard eur. A to už po zohlednění výplaty finanční pomoci na úhradu energií.

„Potřebujeme pozitivní pobídky, které podpoří a umožní provozovatelům nemocnic co nejrychleji koordinovat a upravovat své úkoly v souladu s politickými požadavky,“ apeloval Gerald Gaβ.

Zdeňka Musilová