Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a ředitelka odboru zdravotních služeb ministerstva zdravotnictví Venuše Škampová na tiskové konferenci k projektu Dobrovolnictví prospívá zdraví. Zdroj: Radek Čepelák

Projekt dobrovolnictví na konci února končí. Nemocnice si budou muset koordinátory zaplatit samy

Ministerstvo zdravotnictví podpořilo dobrovolnictví v nemocnicích padesáti miliony korun z fondů Evropské unie. Z evropských peněz platilo ministerstvo mediální kampaň s názvem Dobrovolnictví prospívá zdraví, jejíž hlavním cílem byla osvěta v oblasti dobrovolnictví ve zdravotnictví. Kampaň byla za poslední půl rok k vidění v prostředcích městské hromadné dopravy, v čekárnách lékařů, v nemocnicích, na pobočkách pojišťoven i ve školách. „Podpořili jsme koordinátory ve třinácti nemocnicích, kde mají dobrovolnický program,“ uvedl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Projekt ale na konci února končí. Co to znamená pro jednotlivá zařízení? Koordinátory budou muset zaplatit z vlastních nákladů.

Dobrovolnictví včetně firemního dobrovolnictví se v Česku věnuje podle ministra zdravotnictví desetitisíce lidí. „Koordinátoři zajišťovali dobrovolníky pracujícími s dětmi, dospělými i seniory. Ministerstvo tuto činnost považuje za extrémně důležitou“, řekl Válek a označil české občany v pomoci druhým za výjimečné. Po skončení projektu zůstane na ministerstvu pracovní skupina, která bude jednotlivým zařízením a jejich koordinátorům metodicky pomáhat. Odměny pro ně už ale resort mít na starost nebude. „Mzdy koordinátorům byly hrazeny v rámci projektu. Po jeho skončení musí nemocnice sama najít náklady na jejich zaplacení. Myslím, že žádná z nemocnic by s úhradami neměla mít problém,“ uvedla na tiskové konferenci ředitelka odboru zdravotních služeb ministerstva Venuše Škampová. 

Podle Škampové bude dobrovolnictví zakotveno také v zákoně. „Chystáme novelu zákona o zdravotních službách. Dobrovolnictví je činnost nezištná. Nemocnice proto dobrovolníky nemůže využívat k poskytování zdravotních služeb,“ zdůraznila. Závěrečná konference k projektu, kde se sejdou všichni účastníci z řad poskytovatelů i dobrovolníků, je naplánována na 1. února. „Pokud by mělo docházet po skončení projektu k problémům, najdeme cesty, jak to řešit,“ uzavřela. 

Nela Slivková