Foto: PxHere

Vyšší riziko mrtvic po očkování se podle SÚKL v EU neobjevilo

Bezpečnostní signál zvýšeného rizika mrtvice u seniorů po očkování novějším typem vakcíny proti covidu-19, který zaznamenaly úřady v USA, se v EU neobjevil. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Klára Brunclíková. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) podle ní dnes o nepotvrzeném podezření informovalo evropské lékové agentury.

„Jedná se o bezpečnostní signál, který byl identifikován v jednom monitorovacím systému, přičemž možnou příčinnou souvislost je nutné dále hodnotit. Dále je třeba zdůraznit, že v dalších systémech a studiích na území USA tento signál nebyl identifikován,“ sdělila mluvčí ČTK.

„Je proto nezbytné jednotlivé případy dále hodnotit včetně možných rizikových faktorů postiženého pacienta a analýzy, zda je frekvence nahlášených případů vyšší nebo nižší, než je frekvence výskytu v populaci bez vazby na očkování,“ dodala.

Americké úřady zaznamenaly možný bezpečnostní problém, kdy lidé starší 65 let do 21 dní po očkování měli větší pravděpodobnost, že dostanou cévní mozkovou příhodu, než později po vakcinaci. Podobné riziko podle mluvčí bylo hodnoceno i u původní vakcíny a příčinná souvislost nebyla potvrzena.

V Evropě bylo podle údajů Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) podáno bivalentních vakcín asi 16,1 milionu dávek. V ČR se jí začalo očkovat v září loňského roku, zdravotníci podali přes 410.000 dávek.

Nežádoucí účinky sledují evropské úřady i výrobce. Mezi známými popisují bolest v místě vpichu, bolest hlavy nebo svalů, únavu či zimnici. Velmi vzácně se objevily také případy zánětu srdečního svalu, zejména u mladých mužů, zaznamenané byly také případy obrny lícního nervu nebo silného menstruačního krvácení.

-čtk-