Ilustrační foto: Pixabay

Vědci spočítali nadúmrtnost amerických lékařů během pandemie. Zemřelo jich o 622 více, než obvykle

Pečovali o pacienty a během koronavirové pandemie tak stáli v první linii. Mnozí lékaři v amerických nemocnicích za to však zaplatili životem. Zjistil to vědecký tým z lékařské fakulty Stanfordovy univerzity. Podle jejich modelu od března 2020 do prosince 2021 zemřelo o 622 lékařů více, než kdyby pandemie nevypukla. I tak byla úmrtnost mezi zdravotníky nižší než v americké populaci jako celku. Výsledky rozsáhlého výzkumu v únoru publikoval odborný časopis JAMA Internal Medicine.

Vědecký tým kolem epidemiologa Mathewa Kianga dospěl k závěrům na základě modelu, kterým nejprve podle počtu úmrtí lékařů starších 45 let od roku 2016 do února 2020 určil počet „očekávaných úmrtí“ a poté údaj porovnal se skutečnými úmrtími stejné skupiny v období od začátku pandemie do konce roku 2021. Tím zjistil tzv. nadúmrtí, kterých bylo celkem 622. Nejohroženější skupinu paradoxně představovali nepraktikující lékaři. „Zjištění naznačují, že používání osobních ochranných pomůcek, požadavky na očkování, protokoly o prevenci infekcí, odpovídající personální zajištění a další ochranná opatření na pracovišti byla účinná při prevenci nadměrné úmrtnosti,“ vysvětlil vědecký tým. I díky tomu byla úmrtnost mezi zdravotníky výrazně nižší než v běžné populaci.

Z křivky, kterou Kiangův tým v práci prezentoval, vyplývá, že k výrazně více nadúmrtím lékařů docházelo v roce 2020, tedy před příchodem vakcín. Vůbec nejhorší situace byla poslední měsíc tohoto roku, kdy nad očekávaný počet zemřelo 70 lékařů. „Mezi všemi aktivními lékaři dosáhl počet nadúmrtí vrcholu v prosinci 2020 a v následujícím roce rychle klesal. Po dubnu 2021 nedošlo k žádné statisticky významné nadúmrtnosti,“ stojí ve vědeckém článku. Stanfordský tým při svém výzkumu zkoumal téměř 800 tisíc lékařů.

Covidem nebyli ohroženi pouze zdravotníci ve Spojených státech; s možnou nákazou se potýkali lékaři po celém světě včetně Česka. Například v roce 2021 bylo v tuzemsku nahlášeno celkem 5369 případů nákazy covidem jako profesionální onemocnění, přičemž 89 procent z toho tvořili zdravotníci a pracovníci sociální péče. K většině těchto případů z důvodu dlouhého intervalu mezi nákazou a nahlášením do Národního registru nemocí z povolání přitom došlo již v roce 2020. Nejpostiženější skupinou byly v tomto období zdravotní sestry, kterých onemocnělo covidem 2670, lékařů 780. Během pandemie se i v Česku vyskytly případy úmrtí zdravotníků. Vědecká práce, která by podobnou metodou, jakou použil americký tým, vypočítala nadúmrtí lékařů v tuzemsku, však zatím chybí.

-fk-