Ocenění mladí vědci z The Parc. Foto: FleishmanHillard

Doktorandi převzali ceny za svou práci pomáhající pacientům

Talentovaní mladí vědci z Centra aplikovaného farmaceutického výzkumu The Parc, které založila Zentiva ve spolupráci s předními českými univerzitami, byli i letos oceněni každoročními cenami The Parc Awards. Studenti a jejich školitelé vybrali nejlepší projekty v oblasti aplikovaného výzkumu a vývoje léčiv. The Parc se v uplynulém roce rozrostl a industriální doktorát pod jeho záštitou aktuálně studuje 32 studentů. Za rok 2022 publikovali 22 vědeckých článků a přednesli 39 příspěvků na konferencích.

Doktorandi centra The Parc byli oceněni The Parc Awards ve dvou kategoriích. V kategorii Student Choice Award zvítězila Thao Tranová s projektem Tablety dispergovatelné v ústech připravené z materiálů získaných technologií sprejového sušení. Druhou studentskou cenu si odnesl Martin Krov za svůj projekt Testování s vysokou propustností a kontinuální výroba SMEDD systémů, třetí cenu získala Elizaveta Mutylo za svou práci Programovatelné uvolňování léčiv z vícejednotkových lékových forem. Ve druhé kategorii, Expert Choice Award, zabodoval Ondřej Navrátil s výzkumem na téma Fluidní procesy zpracování nano-suspensí.

„Naši studenti jsou velmi vynalézaví a každý rok díky kvalitnímu vedení našich školitelů z řad univerzitních pracovníků a odborníku ze Zentivy přichází se skvělými pracemi, které mají velký potenciál posouvat farmaceutický průmysl dopředu. Za 4 roky existence The Parc máme už 37 absolventů, kteří jsou velmi úspěšní a nacházejí uplatnění jak v Čechách, tak v zahraničí,“ uvedl vědecký ředitel The Parc František Štěpánek.

Výsledky studentského výzkumu přímo pomáhají pacientům

Vzdělávání poskytované v rámci The Parc je příkladem takzvaných industriálních doktorátů, kdy část studia probíhá na akademické půdě za supervize univerzitních pracovníků a část přímo v průmyslovém prostředí. Kombinuje tak teoretické a praktické vzdělávání. „Velmi nás těší, že industriálním doktorátům se v Čechách dostává větší pozornosti. Propagujeme tuto myšlenku už několik let. V praxi totiž vidíme, že je to velmi funkční model. Část absolventů nachází uplatnění v Zentivě a i díky nim posouváme náš vývoj inovací tak, abychom mohli přinášet více kvalitních a cenově dostupných léčiv pro ty, kteří je potřebují,“ říká Pavel Šebek, ředitel výzkumu a vývoje v Zentivě.

V The Parc je aktuálně zapojeno 32 studentů a 34 vedoucích, z nichž 13 je z akademického prostředí a 21 tvoří experti ze Zentivy. Na kontě mají za dobu existence centra přes 30 patentů, více než 100 vědeckých publikací a mnoho prestižních ocenění. Start-up společnost MarbleMat, která byla založena jedním z absolventů Parcu, byla vybrána v minulém roce mezi 20 top inovačních start-upových firem do soutěže InnoStars Awards 2022.

Centrum The Parc založila Zentiva s přispěním agentury pro podporu podnikání a investic Czech Invest, a ve spolupráci se třemi akademickými partnery: Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze, Univerzitou Karlovou v Praze a Ústavem organické chemie a biochemie Akademie věd ČR. The Parc poskytuje akademické vzdělání světové úrovně v kombinaci s praktickými průmyslovými a obchodními zkušenostmi pod vedením odborníků z akademického světa i farmaceutického průmyslu. Umožňuje studentům získat postgraduální školení ve farmaceutických vědách týkajících se chemie, farmaceutické technologie, biofarmacie a klinického výzkumu. Výsledky studentského výzkumu jsou často přímo implementovány do reálných produktů uváděných na trh a pomáhají pacientům.

-red-