Zasedání Evropského parlamentu. Foto: Evropská unie 2023 / Evropský parlament

Europoslanci schválili vznik podvýboru pro veřejné zdraví

Evropský parlament dnes schválil vznik nového podvýboru současného výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin, který se bude věnovat čistě tématům z oblasti veřejného zdraví. Měl by mít celkem třicet členů, ti budou jmenováni na příštím plénu v březnu. Europoslanci si od zřízení nového tělesa slibují větší péči otázkám spojeným s veřejným zdravím, léčivými přípravky a také kosmetikou.

Na svém dnešním plenárním zasedání schválili europoslanci vznik nového tělesa, které se bude věnovat výhradně tématům z oblasti veřejného zdraví a zdravotnictví. Stane se jím podvýbor pro veřejné zdraví ustavený pod stávajícím výborem pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (známým také pod zkratkou ENVI).

Nový podvýbor bude mít třicet členů, jejichž seznam schválí europoslanci na svém příštím plénu v březnu. Měl by se zabývat programy, iniciativami a návrhy z oblasti veřejného zdraví, léčivých přípravků a kosmetiky, zdravotními aspekty bioterorismu, Evropskou lékovou agenturou a Evropským střediskem pro prevenci a kontrolu nemocí. Přezkum a hlasování o legislativních návrzích nicméně zůstává v kompetenci „mateřského“ výboru ENVI.

Podvýbor pro veřejné zdraví vznikl z iniciativy politické skupiny Obnova Evropy, jak uvedla skupina již v lednu na svých webových stránkách. Podle jejího europoslance a předsedy výboru ENVI Pascala Canfina by měl podvýbor zefektivnit práci na tématech veřejného zdraví po krizi spojené s šířením onemocnění covid-19 a v návaznosti na poučení, která z toho vyplynula.

„Zdravotní krize nám ukázala, jak je nezbytné posílit kompetence Evropy v oblasti zdraví a budovat skutečnou evropskou zdravotní unii, jak si to také přeji evropští občané,“ dodává jeho kolegyně ze skupiny i výboru Véronique Trillet-Lenoir.

-sed-